Hlavní obsah

Spisovatel Antonín Bajaja povypráví v knihovně o svém objevení Ameriky

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský spisovatel, držitel několika literárních a kulturních ocenění, Antonín Bajaja zavítá ve středu 12. února do Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně. Od 17.00 začne v 15. budově 14|15 BAŤOVA INSTITUTU jeho fotobeseda s názvem Mé objevení Ameriky.

Foto: archiv Antonína Bajaji

Spisovatel Antonín Bajaja v Americe

Článek

„Mé objevení Ameriky se sice nedá srovnat s objevem Kryštofa Kolumba, ale na rozdíl od něj mě tam odneslo letadlo a znal jsem místo přistání: Toronto, nikoli Indie. Svět se zrychluje a komplikuje,“ shrnul v krátkosti svůj začátek cesty do Ameriky Antonín Bajaja. Spisovatel při besedě povypráví o svých cestách a promítne i fotografie.

Antonín Bajaja (* 30. května 1942 Zlín) je český spisovatel, který se narodil v lékařské rodině. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté pracoval v oboru: v letech 1965–1973 jako zootechnik v JZD v Želechovicích nad Dřevnicí, později jako zaměstnanec zemědělské laboratoře. V roce 1991 se stal redaktorem brněnské redakce Československého rozhlasu, od roku 1992 působil v deníku Prostor, později v časopise Týden a souběžně byl redaktorem Svobodné Evropy. Od roku 2011 je členem Rady České televize.

Od roku 1996 vedl Antonín Bajaja semináře tvůrčího psaní na Univerzitě Palackého v Olomouci a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Je spoluzakladatelem časopisu pro kulturu a společenské dění Zlínského kraje Zvuk a byl také u vzniku pěveckého spolku Wlastenci při Českém centru Mezinárodního PEN klubu. 

Mezi jeho díla patří tyto tituly: Mluviti stříbro, Duely, Pastorální: Texty na betlémskou notu, Na šéne blaue Dřevnici, O krávě, Zvlčení. Romaneto o vlcích, lidech a úkazech, S Oblakem nad pohádkami, Na krásné modré Dřevnici a Zpytování. Za román Zvlčení získal v roce 2004 cenu Magnesia Litera. 

Beseda s promítáním se uskuteční v 2. podlaží budovy 15, v sálu B.

Reklama

Výběr článků

Načítám