Hlavní obsah

Španělská "paterčata" v Trutnově

Novinky, Ludmila Oravcová

Potkat Španěla v Trutnově není asi častý jev. A potkat pět mladých pohledných španělských kluků už může vzbudit údiv. Pokud se vám to stalo a ptáte se, kde se tady vzali, nabízíme vysvětlení. Přijeli 7.dubna, aby v trutnovském Spartaku realizovali svou studijní praxi v oboru trenérství.

Foto: Ludmila Oravcová
Článek

Jedná se o projekt španělské školy IES Monte Castelo Burela, který je financován z evropského vzdělávacího programu Erasmus+. Cílem jejich 60denního pobytu bylo sdílení trenérských zkušeností.

V prvních týdnech se seznámili s činností jednotlivých oddílů Spartaku. Poté se aktivně zapojili do trénování sportovní gymnastiky, plavání a thajského boxu.

V hodinách plavání v oddíle Rejnoků, který se řídí heslem „když pouze výkon není cíl“ si vyzkoušeli i metodiku práce s mentálně a tělesně postiženými lidmi. Trenérka Eva Mináriková jejich přístup hodnotila slovy: „Byla tam vidět člověčina.”

Netradiční trénink si připravil oddíl SPV pod vedením Sofie Pryclové. Děti přišly v kostýmech čarodějů a čarodějnic.

V oddíle gymnastiky absolvovali nejvíce hodin praxe s družstvem přípravky Miloše Tomana, Petry Davidové a Věry Bajburinové. Tyto děti ještě mají trénink převážně zaměřený na všestranný rozvoj, ale už i pronikají do prvních průpravných cviků na gymnastiku. Kluci se přesvědčili, že dopomoc je pro trenéry v tomto sportu opravdu fyzicky náročná.

Thajský box byl pro kluky nejatraktivnější – prostě boj je boj, španělský temperament mají v genech.

Vyzkoušeli si roli rozhodčích atletickém čtyřboji. V závěrečné disciplíně běhu na 300 m aktivně podpořili nejmenší žactvo, kde plnili funkci vodičů. Jejich fandění v lámané češtině „Do toho! Vydrž! Pojď!“ bylo dojemné.

Svou stopu zanechali i mimo sportoviště. Na ZŠ kap. Jaroše navštívili hodinu španělštiny v 9. třídě. Přišli s žáky konverzovat, pro mnohé z nich to byl první kontakt s rodilým mluvčím. Pro žáky bylo motivací k dalšímu studiu poznání, že dva roky španělštiny nebyly zbytečné, ale k dokonalosti je ještě daleko. Na Obchodní akademii absolvovali „naši” Španělé hodiny tělocviku, kde si sami udělali přípravu pod dozorem zkušených profesorek a poté i hodinu vedli.

Ve volném čase poznávali i krásy nejen našeho města. Trenéři gymnastiky připravili „expedici Sněžka“ – přece kdo nevystoupal na Sněžku po svých, jako by ani v Trutnově nebyl.

V rámci slavnostní akce Vyhodnocení sportovců města je starosta Mgr. Adamec přijal na staré radnici. Po přátelském rozhovoru si vzájemně předali dárky – studenti upekli typickou španělskou tortillu.

Jejich pobyt byl obohacením pro mladé sportovce. Hodně zážitků, rozvíjení jazykových dovedností, vzájemného poznávání, možná pár kulturních šoků, gastronomická ochutnávka Španělska na zahradní slavnosti s pečenými žebírky, která připravili pro kamarády z gymnastického oddílu, jejich úžasný vztah k dětem...

A konstatování na závěr: Trutnov má co nabídnout světu. Uvědomili jste si někdy, že místní sportoviště jsou na vysoké úrovni a jejich dostupnost běžným občanům je něco, čím překvapíme lidi odjinud? Že umíme dobře spoustu věcí, které můžeme sdílet s jinými? Že sice nemáme moře, ale i přesto si můžeme užívat nádherné přírody? Že naše kultura a tradice mohou být inspirací pro ostatní?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám