Hlavní obsah

Španělská muška se vrací do Divadla Jiřího Myrona v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně po 90 letech se do Národního divadla moravskoslezského vrací velmi oblíbená rozverná komedie autorské dvojice Franz Arnold - Ernst Bach Španělská muška. Díky scéně Davida Baziky je pro diváky připravena spousta nečekaných záměn.

Foto: Foto: Radovan Šťastný,NDM.

Španělská muška v Divadle Jiřího Myrona. Ostrava 24.10.2015.Renata Klemensová, Pavlína Kafková

Článek

Na německých i českých jevištích slavila ve dvacátých letech minulého století tato lehká komedie úspěch, neboť si střílela z pokrytecké morálky vyšších vrstev. Neminula ani Národní divadlo moravskoslezské, kde tehdy měla premiéru v prosinci 1925.

Přesně po devadesáti letech se tato taškařice autorské dvojice Franz Arnold - Ernst Bach Španělská muška vrací. „A nutno podotknout, že zcela právem. Napsána je totiž brilantně, s noblesou, vtipem, je plná nečekaných změn a skandálních odhalení, slovní a situační komiky a samozřejmě nechybí ani láska, a to v podání dvou mileneckých dvojic,” uvedl dramaturg Marek Pivovar.

Láska, či spíše dávné erotické vzplanutí, se stává ovšem také přízrakem, který po letech pronásleduje několik ctihodných zámožných pánů, a to v živoucí podobě již dospělého "plodu" oné hříšné vášně. Překrásná tanečnice, zvaná Španělská muška, se na jevišti sice nikdy neobjeví, ale na dálku znamenitě míchá s osudy jednotlivých postav.

Aby záměny probíhaly dokonale, navrhl scénograf scénu o dvaceti dveřích. „Jde vlastně o jeden zkroucený paraván, který je složen ze samých dveří. Trošku to připomíná stěnu nebo knihovnu v honosnějším interiéru, kde jsou tajné dveře. Nečekaně se dá vejít odkudkoliv, to je ten princip,” vysvětlil scénograf David Bazika.

Premiéra rozverné komedie autorů Franze Arnolda a Ernsta Bacha Španělská muška, kterou režíruje Janusz Klimsza, se bude konat 29. října od 18.30 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě.

V kolotoči bláznivých situací se ocitají herci NDM Jan Fišar, Anna Cónová, Pavlína Kafková, Vladimír Čapka, Renáta Klemensová, David Viktora, Petr Houska, Vladimír Polák, Tomáš Jirman, Miroslav Rataj, Marie Logojdová a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám