Hlavní obsah

Spal pan rytíř Servác v knihovně? Zámecké stěhování aneb Změna je život

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Mníšku pod Brdy jsou ke spatření krásné komnaty, které ale v minulosti často sloužily k různým účelům. Ne vždy je vše tak, jak na první pohled vypadá. Navštivte interiéry zámku na dvou prohlídkových trasách s reprezentačními a soukromými pokoji.

Foto: Anna Čelouchová

Výhled z okna zámecké knihovny dnes.

Článek

Zámek Mníšek pod Brdy vlastnilo během jeho historie mnoho majitelů. A každý z nich si chtěl samozřejmě zařídit své bydlení k obrazu svému. I vy jste se už někdy stěhovali do jiného? Měníte často nábytek a přemísťujete jej po bytě? U šlechticů a zámeckých pánů to nebylo jiné.

Rytíř Servác stojí uprostřed rozestaveného zámku a promýšlí pokyny. „Tam bude fraucimor, tady přijímací sál a přímo nad mostem chci mít svou ložnici, abych měl přehled o všem a o všech před zámkem.”

Pro své apartmá si zvolí pokoje v čelním křídle zámku a pro ložnici čestné místo přímo nad hlavním portálem. Ví sice, že vstupní zámecké křídlo není souměrné a příjezdový most se nenachází přímo uprostřed, protože přeci jen musí vycházet z dispozic skalnatého terénu, ale to nic nemění na tom, že komnaty, které bude obývat, se stanou centrem zámeckého dění.

Pro pánské apartmá nechal pan Servác Engel z Engelsflussu nakonec vyčlenit čtyři místnosti a salónek ve věži. Vstup do jeho pokojů je dokonce samostatný po soukromém točitém schodišti, kterým může odcházet i přicházet téměř nepozorovaně kdokoliv. Přímo z nádvoří vejde host do malého předpokoje, kde počká, až bude ohlášen.

V bývalém předpokoji zámeckého pána je dnes k vidění příjemně zařízený kuřácký salónek, který sousedí se salónkem dámským. Zrovna v něm měl přitom Servác Engel pánský pokoj, ve kterém přijímal návštěvy. A ložnice? Ta byla laděna do tmavých odstínů, bez okna na nádvoří, aby v ní bylo vhodné přítmí pro pohodlný spánek. Při usínání se nabízel pohled na klenutý strop bohatě zdobený štuky a malbami s mytologickými motivy.

Co můžeme v bývalé ložnici spatřit dnes? Poslední majitelé Mníšku sem umístili zámeckou knihovnu. Nábytek je zcela odlišný, ale barokní strop zůstal téměř zachován.

I ostatní místnosti zámeckého interiéru sloužily v dobách Serváce Engela k jinému účelu než za posledních pánů. Kde původně bývaly soukromé komnaty, jsou dnes k vidění reprezentační salónky, soukromé ložnice a koupelny jsou zařízeny v části zámku, kde se nacházely pokoje pro paní a fraucimor, místo slavnostní jídelny byl přijímací vstupní sál a dnešní rohový společenský sál sloužil naopak jako jídelna. Inu, změna je život.

Bohatě zařízené zámecké pokoje na dvou návštěvnických trasách můžete navštívit každý den mimo pondělí. Mníšek se nachází jen kousek od Prahy a je obklopen lesy a kopci Brdské vrchoviny. Neváhejte a vyjeďte na podzimní výlet.

Reklama

Výběr článků

Načítám