Hlavní obsah

Sovinec žije hodokvasem rytíře Kobylky

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slunečné počasí přeje Hodokvasu rytíře Kobylky na hradě Sovinci na Rýmařovsku. Nádvoří hradu i jeho síně patří v sobotu a neděli 15. a 16. srpna mistrům tradičních řemesel, často už nevídaných, stejně jako umným šermířům, sokolníkům a samozřejmě návštěvníkům.

Foto: Archív Euroregionu Praděd

Hrad Sovinec je přitažlivý hlavně o víkendech, kdy se tady pořádají akce šermířů a divadelníků.

Článek

Tradiční historický řemeslný jarmark je považován za jeden ze dvou vrcholů letošní sezóny na Sovinci a odpovídá tomu také program. Na hrad dorazili skvělí šermíři i divadelníci, pozvánku neodmítli ani kejklíř Vítek Procházka a jihočeský Teátr Komedianti.

Opět nechybí sokolníci, kteří předvádějí výcvik dravců a také odpovídají na všetečné otázky dětí i dospělých. Dravce tady návštěvníci vidí hezky zblízka.

Hlavní program běží na pátém nádvoří a dech se tají při vystoupení šermířských skupin Allegros a Adorea i představeních skupiny historických scén Grál. Na Sovinci voní dobroty z grilu, medovina i perníky, prodejci mají své stánky hned vedle řemeslníků.

Denní program po oba dny běží do 17. hodiny. V sobotu pak krátce po 17. hodině začíná večerní program nazvaný Na křídlech anděla války. Nazván je podle pověsti, kterou zahraje skupina Grál. Bohatý program završí za šera a přicházející tmy ohňová show.

„Můžeme návštěvníkům slíbit, že o fire show se světelnými efekty nepřijdou, ačkoli na území Moravskoslezského kraje platí v souvislosti s vysokými teplotami a suchem omezení,“ řekl Zdeněk Mlok Zedek. Skupina Allegros představí famózní mýtický příběh, skupiny Adorea a Grál pak završí večerní program ohňovou show. Program skončí přibližně ve 22:30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám