Hlavní obsah

Soutěž Můj werk dětem rozšiřuje vědomosti o železárnách

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Složit puzzle z 30 dílků, zapamatovat si co nejvíce evidenčních čísel zaměstnanců, uhádnout, kdo je na historických fotografiích nebo najít rozdíly při výrobě drátu v 70. letech a současnosti. I s takovými úkoly si museli dnes žáci sedmých tříd poradit na vědomostní soutěži Můj werk.

Foto: Petra Jurásková

Jedním z úkolů bylo poskládat puzzle znaku hokejového klubu HC Oceláři Třinec.

Článek

Soutěž má dětem ukázat skutečný obraz fabriky, která vyrábí nejvíce oceli v České republice. „Třinecké železárny dnes patří k nejmodernějším podnikům v Evropě. Díky rozvoji technologií se řadí ke světové špičce ve výrobě oceli. Změnila se také strategie podniku, která se dnes zaměřuje na speciální oceli a vysokou kvalitu výrobků a jejich finalizaci. Tomu odpovídá i úroveň provozů, které dnes už řídí lidé pomocí počítačů,“ vysvětlil generální ředitel Jan Czudek.  

Z průzkumu mezi dětmi na začátku každé zábavné lekce totiž vyplývá, že o tom mnohdy nemají ani tušení a vnímají huť jako místo, kde se „jen vyrábí železo“.  

Druhý ročník soutěže probíhá v tomto školním roce v pětatřiceti sedmých třídách od Mostů u Jablunkova až po Hnojník. Více než 700 dětí se v průběhu školního roku na zážitkové lekci dozvěděli zajímavé informace o Třineckých železárnách (TŽ). O tom, proč vznikly v tomto regionu, jaké produkty vyrábí, kde všude mohou třineckou ocel se značkou tří kladívek v kruhu najít ve světě, jak se huť stará o životní prostředí a jak investuje do modernizace. Z těchto informací pak čerpají na vědomostí části soutěže.  

Do pořádání soutěže se k TŽ připojila také Městská knihovna v Třinci. „Děti by měly znát prostředí, v němž žijí v historických souvislostech. Třinecké železárny hrají v rozvoj regionu významnou roli, proto se na zábavných lekcích hovoříme s dětmi i o historii měst a obcí, v nichž žijí,“ uvedla za knihovnu Marika Zadembská.  

Své vědomosti žáci mezi sebou změřili dnes na soutěži družstev, kde získají potřebné body. Vylepšit skóre jim pak může hlasování veřejnosti o výtvarném díle, které právě začalo. Letos tvořily reklamní plakát s nabídkou zaměstnání v TŽ, k vidění jsou díla na internetové stránce soutěž/ehutnik.cz. Třída s největším počtem bodů v červnu vyrazí na třídenní výlet do Tater.

Výběr článků

Načítám