Hlavní obsah

Soutěž Auto jede se stane tradicí

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška se stala pořadatelem 1. ročníku studentské soutěže Auto jede společně s patronem soutěže městem Dobruškou.

Foto: Jana Melicharová

Návštěvníci bedlivě sledují soutěžní autíčka

Článek

Čtvrteční ráno rozzářilo okna Kulturního domu v Dobrušce jasným světlem něčeho nečekaného. To zde Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky pořádala první ročník studentské soutěže Auto jede.

Soutěž byla určena jak pro studenty maturitních oborů Mechanik seřizovač, Mechanik strojů a zařízení a pro studenty oborů Informačních technologií se zaměřením na automatizaci a robotiku, tak i pro žáky základních škol, kteří svoje znalosti získávají v zájmových kroužcích. 

„Naším cílem byla podpora zájmu žáků ze středních a základních škol o nové moderní technologie, o konstruování v 3D CAD technologiích s návazností na výrobu pomocí CNC strojů, na realizaci netradičních designérských řešení s výstupem na 3D tiskárnu, na programování mikropočítačů a na využití dalších robotických prvků,” přiblížila soutěž hlavní organizátorka Ing. Milena Vilímková.

„Hlavně má ale tato soutěž podpořit neformální setkání studentů zajímajících se právě o nové technologie ze škol z oblasti východních Čech, kde zatím soutěž tohoto druhu chybí,” dodala Milena Vilímková.

A tak se osm družstev postavilo na start této nové soutěže. Družstva byla jedno až tříčlenná, kde každý z týmu měl svůj úkol. Soutěžilo se ve dvou kategoriích, v té první autíčko sledovalo a snímalo čáru vyznačenou na závodní dráze, která byla jenom jedna a byla plynulá od začátku až do konce. Ve druhé kategorii se už předpokládala plynulá jízda autíčka na základě sledovačů čáry po dráze s křižovatkami.

Dalším kritériem hodnocení pak bylo konstrukční a designové řešení autíčka, jeho rozměr, elektronické řízení a také prezentační list, který obsahoval popis vlastní výroby autíčka. Všechny tyto úkoly bedlivě sledovala a potom také vyhodnotila šestičlenná porota.

„Soutěž to nebyla vůbec jednoduchá. Museli jsme si sami zvolit materiál, ze kterého jsme autíčko vyrobili, navrhnout a zkonstruovat jeho vzhled v 3D programu SolidWORKS a správně ho naprogramovat. Pak na 3D tiskárně vytisknout a opracovat. Celé nám to trvalo plných dvacet jedna dní, ale s výsledkem jsme spokojeni,” představili svoje zelené autíčko členové týmu ZP team J. Soukup, D. Novák a D. Vajsar z pořádající SŠ-PVC, kteří obsadili 3. místo.

Nejvíce se ale asi líbil malý „hadrák“ F. Sedláčka, J. Macka a M. Pamánka z D.O.D. teamu také z pořádající školy, který všechny uchvátil dokonalostí svého provedení.

„Náš hadrák jsme vytvořili z hliníkového svářecího drátu, který jsme potáhli koženkou. Jeho slabinou ale bylo, že neprojel dráhu s křižovatkami. Tady to musíme v programu do příští soutěže dopilovat,” smutně dodali členové D.O.D. teamu.

To už se ale soutěž chýlila k vyhlášení výsledků. Vítězem 1. ročníku soutěže Auto jede se stali studenti z VOŠ a SPŠ D. Schweidler a L. Jiroušek z Rychnova nad Kněžnou se svojí Tatrankou. V té době už ale organizátoři ze SŠ – PVC z Dobrušky věděli, že uspořádají ročník další, druhý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám