Hlavní obsah

Součástí Slováckého dvora jsou (nejen) unikátní vinné búdy a rybářské bašty

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinné búdy, rybářské bašty, selská stodola, penzion, kemp, restaurace s tradičním menu, vše v duchu slováckých tradic. Součástí je informační centrum a cyklopoint, sportoviště, hřiště, laguna, vinohrady. Slovácký dvůr se právě otevírá pro veřejnost nedaleko Uherského Hradiště v Ostrožské Nové Vsi 

Foto: Mgr. Josef Hapák

Areál Slováckého dvora, Ostrožská Nová Ves

Článek

Vinné búdy - vinohradnické stavby byly rozšířeny a dochovány pouze na Uherskobrodsku (Veletiny lokalita Stará Hora a Vlčnov lokalita Kojiny) a jsou předlohou pro šestnáct vinařských búd apartmánového typu pojmenovaných podle slováckých odrůd vín. Najdete zde Rulandu šedou i bílou, Muškát Moravský, Ryzlink rýnský, Modrý portugal, Frankovku… Podél každé búdy se pne i stejnojmenná odrůda vína.

Vedle vinných búd se zde nachází i 6 samostatných dřevěných přízemních rybářských bašt – chatek s vlastní velkou terasou přesahující nad rybářskou lagunu, kde si je možné ryby rekreačně zachytat. Stejně jako vinné búdy nesou svá jména po odrůdách slováckých vín, tak i rybářské bašty nesou jména po druzích ryb brázdících slovácké řeky a rybníky.

Slovácko si zde vychutnáte i dalšími smysly, v restauraci jsou v nabídce typické pokrmy připravované podle receptů z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku a dochovaných receptů babiček, maminek a tetiček. Chuťové vjemy doplňuje škála vzorků vín místních vinařů a pro zdejší kraj neodmyslitelně typická slivovice.

„Přestože je myšlenka celého areálu postavena na tradici, historii a identitě Slovácka, na své si zde přijdou i milovníci aktivní dovolené. Přímo v areálu je možné využít víceúčelové hřiště, beachvolejbalový kurt, adventure golf, děti zde najdou i své vlastní hřiště,” uvedl spolumajitel Jiří Mitáček.

Slovácký dvůr leží na křižovatce cyklotras 47 a 47A, cyklisté zde najdou své zázemí v podobě půjčovny a úschovny kol, cyklopointu s informačním centrem.

K relaxaci a odpočinku slouží jezírko s bezchlorovou filtrační technologií, děti zde mají brouzdaliště, dospělí část pro plavce.

K návštěvě také lákají Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves, které jsou doslova na dohled od Slováckého dvora. Zdejší přírodní minerální sirnaté prameny se využívají k lázeňské léčbě pohybového aparátu a kožních onemocnění, především k léčbě lupénky.

Přímo za branami Slováckého dvora se nachází golfové hřiště, které je právem považováno za jedno z hřišť s nejdelší golfovou sezónou u nás a to především díky své poloze a nadmořské výšce. Specifické rozdělení jamek kolem jezer, PAR 72, celková délka hřiště z bílých odpališť 6000 m snese srovnání s resorty, které disponují 18jamkovými hřišti, a svými parametry převyšuje většinu ostatních 9jamkových golfových hřišť v ČR.

Za výlet v duchu slováckých tradic určitě stojí 8 km vzdálené královské město Uherské Hradiště, památkový domek v Kunovicích, Vinné búdy Pod Starou horou v Blatnici pod Svatým Antonínkem nebo památkový domek přímo v Ostrožské Nové Vsi.

Slovácký dvůr je netradiční právě svým tradičním pojetí Slovácka, stačí se přesvědčit - otvírá se tu 1. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám