Hlavní obsah

Sochy, model lidského srdce i jídlo z 3D tiskáren představí výstava 3Dexpo

Novinky, Darina Boumová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník výstavy technologií souvisejících s 3D tiskem - 3Dexpo ukáže nevšední využití 3D tisku v umění, zdravotnictví a potravinářství. Výstava probíhá souběžně s průmyslovým veletrhem For Industry ve dnech 15. - 18. května v PVA EXPO Praha v Letňanech.

Foto: Darina Boumová

Výstava ukáže sochu vyrobenou 3D tiskem od Adama Krhánka

Článek

Výstava technologií souvisejících s 3D tiskem - 3Dexpo láká již 5. rokem odborníky i laickou veřejnost na trendy a novinky z oblasti 3D tiskáren, 3D skenerů, tiskových materiálů i možností využití těchto moderních technologií.

„3Dexpo koncipujeme jako přehlídku toho nejzajímavějšího a nejnovějšího, co momentálně obor 3D tiskových technologií nabízí. Některé společnosti zde dokonce ukazují technologie, které jinde k vidění nejsou. Svým významem již akce přesáhla hranice ČR a stále více přitahuje pozornost zahraničních výrobců a dodavatelů, kteří sledují, jak náš trh roste a vidí zde velký potenciál rozvoje,“ informoval Petr Bláha, pořadatel výstavy 3Dexpo.  

Recyklace plastů je celosvětovým ekologickým tématem. Jednu z možností, jak efektivně využít plastový odpad, nabízí právě 3D tisk a filamenty vytvořené z recyklovaných plastů.

Na 3Dexpo bude k vidění unikátní socha anděla vyrobená kolektivním 3D tiskem z materiálu z recyklovaných PET lahví. Monumentální dvoumetrový anděl navržený umělcem Davidem Císařem má pohyblivá téměř dvoumetrová křídla. Jednotlivé díly „tiskly“ desítky 3D tiskáren a tiskařů. Veřejnosti ji umělci představili v prosinci 2017, Pražané ji však uvidí poprvé právě na veletrhu 3Dexpo.

Dalším dílem bude socha TOUCH od Adama Krhánka, který ve své tvorbě využívá taktéž 3D tisk. A neposledním v řadě bude pojízdný kurník od Terezy Janečkové CocoKarl, která ve svém díle spojila high tech technologie s přírodou a světem umění. 

Originální práce českých designérů nejsou na 3Dexpo novinkou. V minulosti se zde představily také např. šaty, boty a šperky podle návrhů českých designérů vytištěné na 3D tiskárnách.

Je libo oběd z 3D tiskárny?

Českou premiérou však bude představení 3D tiskárny na potraviny, kterou přiveze společnost Cocola3d a bude na ní tisknout z čokolády, sýrů, masových paštik, ovocných a zeleninových past.

Když 3D tisk pomůže zachránit život

Využití 3D tisku v medicíně skýtá obrovské možnosti, využívá se ve stomatologii, protetice a experimentuje se s tiskem náhradních orgánů z plně biologických materiálů.

Mezi českými firmami vyniká středočeská společnost 3D TECH, které se podařilo úspěšně převést CT data na 3D model srdce a lebky dětských pacientů, a ten následně s vysokou přesností vytisknout z transparentních materiálů na 3D tiskárnách. Díky tomu mají lékaři možnost si konkrétní část lidského těla prozkoumat a „osahat si ji“ ještě před samotnou komplikovanou operací a zákrok si na reálném modelu konkrétního pacienta předem vyzkoušet, to vše bez rizika pro pacienta.

Více představí na letošní Odborné konferenci 3Dexpo, která proběhne ve středu 16. května. Zazní zde i další zajímavé příspěvky, např. o možnostech 3D tisku ve stavebnictví, ve výrobě prototypů, pokovování vytištěných dílů, o 3D modelování a mnohá další. 

Další informace: http://3dexpo.cz, www.forindustry.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám