Hlavní obsah

Slovenská popová diva Marcela Laiferová zazpívá v Domě kultury Kramáre šansony

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Křehké šansony bude obsahovat recitál Marcely Laiferové, který proběhne 15. října v sále Domu kultury Kramáre v Bratislavě. Legendární slovenskou zpěvačku, která je známá svými výlety do nejrůznějších hudebních žánrů, doprovodí pianista Ľuboš Dolný.

Foto: archiv autora

Legendární slovenská zpěvačka Marcela Laiferová.

Článek

V komorním recitálu interpretky zazní například skladby jako Keď ma opustíš z repertoáru slavného francouzského šansoniéra Jacquese Brela s textem Zora Laurince, La strada a Moja tvár - opět s Laurincovými texty,  Môj prvý bál opatřený textem Ivany Drábové, Mama a Tango Querido s texty Mirky Ábelové nebo Balada o Esterke a Ezechielovi s textem Oľgy Záblacké.

Během "šansonového večera" doprovodí Marcelu Laiferovou pianista Ľuboš Dolný, korepetitor bratislavské Nové scény. Avšak není to zdaleka první zpěvaččino setkání s tímto žánrem, už dávno předtím vystoupila s podobným repertoárem.

Do povědomí československého publika vstoupila Marcela Laiferová v polovině šedesátých let. Začínala v bratislavském kabaretu Tatra revue, několikrát se zúčastnila i festivalu Bratislavská lyra, kterou vyhrála v roce 1970 s písní Slová. Rok předtím jí vyšlo první profilové album Marcela, které natočila s Orchestrem Karla Vlacha.

Přibližně od té doby se stala častou reprezentantkou československé pop music na řadě festivalů v zahraničí, ať už to bylo v Sopotech, Athénách nebo Riu de Janeiro.

I když má ve svém bohatém repertoáru i převzaté písně, k nejúspěšnějším počinům patřila její alba, která přinesla tvorbu domácích autorů - Obrázky dní a Cestovný poriadok. Povedlo se jí však i zatím poslední řadové album Včera a dnes, kde opět prokázala svou kreativitu, dobrý vkus i moderní hudební cítění.

Podobně jako Helena Vondráčková slaví letos padesát let na scéně i slovenská popová diva Marcela Laiferová. Její jubileum připomíná například nedávno vydané retrospektivní pětidiskové album Collection.

Začátek Šansonového večera Marcely Laiferové, který proběhne v Domě kultury Kramáre v Bratislavě ve středu 15. října, je stanoven na 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám