Hlavní obsah

Slovácký soubor Vonica pořádá tradiční Katerinské hody

Novinky, Veronika Kořenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tuto neděli začíná adventní čas, který byl dříve dobou postní a hlavně byla zakázána jakákoli zábava, tanec a zpěv. Proto se pořádaly Katerinské hody, které byly považovány za poslední zábavu v roce. Říkávalo se, že svatá Kateřina zavěsila housle do komína. Ty tam poté zůstávaly celý advent.

Foto: Veronika Kořenková
Článek

Katerinské hody již tradičně pořádá Slovácký soubor Vonica ze Zlína a jinak tomu nebude ani letos. Tento rok připadají přesně na svátek svaté Kateřiny, tedy na sobotu 25. listopadu.

Na návštěvníky se budou těšit v kulturním domě ZDV Fryšták. Zábava začne v 19:30 a přímo ke kulturnímu domu ve Fryštáku budou zdarma jezdit autobusy podle rozpisu, který najdete na www.vonica.cz. Časy odjezdů naleznete na místě.

Během večera k tanci a poslechu budou hrát tři cimbálové muziky. První je cimbálová muzika Denica s primášem Lukášem Zindlerem. Tato muzika vznikla roku 2016, kdy se starší děti z cimbálové muziky Valášek oddělily a začaly hrát Slováckému souboru Vonica. Její repertoár tvoří písně ze Slovácka, Slovenska, Valašska a přilehlých regionů.

Další muzikou je cimbálová muzika Ohnica, která píše svou historii od roku 2005. Zpracovává převážně oblast z uherskohradišťského Dolňácka. Muziku primuje Jan Mudrák.

A do trojice se k nim přidá Ľudová hudba Štefana Belku, pojmenovaná po svém primáši. Muziku tvoří tři muzikanti, kteří se dali dohromady roku 2016 a zabývají se interpretací moravského, slovenského a maďarského folklóru. Muziku také doplňují sóloví zpěváci.

Tak neváhejte a dojděte si užít poslední zábavu v roce, třeba se skleničkou svatomartinského vína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám