Hlavní obsah

Slovácko čeká víkend plný vína, piva, folkloru i modliteb

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Totálně nabitý víkend čeká jih Slovácka. Otevřené sklepy vinařů jsou už samozřejmostí. Teď ale region nabízí také velkou pivní akci a dvě gulášové, takže gurmáni si skutečně přijdou na své. Ale to není zdaleka vše. Víkend nabídne i folklor, pravoslavnou pouť nebo speciální programy pro děti.

Foto: Zdeněk Šmýd

Národopisný festival ve Ždánicích je jen jednou za dva roky. Tradičním pořadem je stavění máje.

Článek

Poslední květnový víkend si připravili lidé na Slovácku pestrou směsici zábavy. Kdo přijede, pobaví se, zazpívá si a ještě si pochutná na skvělém jídle i pití. Pochutná si především v sobotu 25. května na guláši. Horňácká Louka pořádá svůj tradiční košt a Mutěnice osvědčený Gulášfest. Při obou akcích místní týmy uvaří toto lidové jídlo podle vlastních receptů a budou čekat, které z nich bude vyhodnoceno jako nejlepší.

Ke guláši pivo

Ke guláši se určitě hodí pivo a za tím bude možné v ten samý den vyrazit do Kyjova, kde akce Kyjovský škopek kromě hudby a pestrého doprovodného programu nabídne 25 druhů pěnivého moku. A ještě týž den nabídne v rámci muzejních aktivit podlužácký Lanžhot přednášku i se soutěží o nejlepší domácí chléb.

Pokud vás více než gurmánské zážitky zajímá folklor, Ždánice si opět po dvou letech připravily svou národopisnou slavnost Májová veselice. V programu v zámecké zahradě se v průběhu celého víkendu vystřídají soubory celého Hanáckého Slovácka. Můžete si s nimi zazpívat, pokud tedy pro nejbližší víkend neupřednostníte východní část Slovácka, kde se koná ve Vlčnově tradiční jízda králů.

Pravoslavná pouť a ptačí zpěv

Klid a pohodu zažijete v sobotu i v neděli na Slovanském hradišti v Mikulčicích. Velkomoravský areál bude hostit velkou pravoslavnou pouť, Kulturní den Bulharů a kromě jiného nabídne i ranní procházku s poslechem ptačího zpěvu.

Jestli vyrazíte na Slovácko s dětmi, pak určitě v neděli do Kyjova nebo Strážnice. V prvním městě bude na náměstí velký program k oslavě Dne pro rodinu, ve druhém místní skanzen umožní návštěvníkům pomocí her a soutěží zavzpomínat na známé pohádky, které se v tomto malebném areálu natáčely.

A samozřejmě víno 

Samozřejmě nebude chybět ani víno. Nalévat budou ve svých sklepích vinaři z veselských Zarazic či ve Bzenci a ti čejkovičtí dají ochutnat v areálu místního zámku při tradičních vinných trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám