Hlavní obsah

Skvosty z Korejského poloostrova jsou k vidění v muzeu v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korea, historie a tradice je název výstavy, která je v těchto dnech k vidění v Ostravském muzeu. Otevřena bude do 26. února.

Foto: Josef Zajíc

Královská koruna.

Článek

Královské klenoty, oděvy, nábytek, nádobí, grafiky, masky, loutky a další skvosty z Korejského poloostrova, každodenní život i národní symboly korejské kultury - to vše může návštěvník vidět v Ostravském muzeu.

Atraktivním exponátem je královská koruna. V Kjongdžu, hlavním městě starověkého království Silla (57 př. n. l. - 937 n. l.) bylo v hrobkách královských rodů vykopáno šest nádherných zlatých korun osázených přívěsky z jadeitu, které se obratem staly národními poklady a symboly korejského umění.

Královský pás je dalším zlatým exponátem. Královské pásy sestávají z dekorativních zlacených plíšků, původně podložených kůží, na kterých jsou zavěšeny řetězy s různými přívěsky.

Výstava dokumentuje tradiční zbraně a lakované předměty běžné denní potřeby, porcelánové a kovové nádobí, oblečení a stolování.

Součástí expozice jsou papírové masky a loutky. Loutková představení s lidskými, mytologickými a zvířecími postavami hrály od 17 století kočovné skupiny loutkářů tam, kde byl zrovna dostatek diváků.

Návštěvník může také vidět předměty z proutí. Proutí, traviny, bambus a ratan byly materiály lehce dostupné a levné. Vyráběly se z nich košíky, brašny, vrše, vějíře a domácí potřeby všeho druhu.

Cestou do výstavních místností na stěnách okolo schodů je znázorněna podrobná časová linka, která dokumentuje historii a vývoj Korejského poloostrova od 500 000 let před naším letopočtem až po současnost.

Více na: www.ostrmuz.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám