Hlavní obsah

Skvostnou podívanou na Vánoční zahradu chystá saský zámek Pillnitz

Novinky, Vratislav Konečný

Akce Vánoční zahrada slavila velký úspěch anglickém městě Kew i německém Berlíně, loni ji úspěšně uvedli i v Drážďanech. Barokní zámek na předměstí navštívilo přes 100 tisíc lidí.

Foto: Christmas Garden Deutschland GmbH

Zámek v Pillnitzu

Článek

Objekt koupil pro svou milenku Annu Konstancii von Cosel saský kurfiřt August Silný, jemuž vděčí Drážďany za svou architektonickou nádheru.

Pillnitz pro ni nechal kurfiřt přestavět v letech 1720 až 1724.

V zámeckém komplexu stojí dva paláce, Vodní, přímo u Labe, a Horní pod prosluněnými svahy s vinicemi. Jedná se o největší zámecký soubor v čínském stylu, „Chinoiserie”, v Evropě.

Hraběnka upadla v nemilost u saského dvora, protože se míchala do politického života a její vliv byl stále silnější. Přes 40 let strávila v domácím vězení na hradě Stolpen, kde zemřela ve věku 84 let, stará, zapomenutá ve věži Johanisturm. Pohřbili ji v hradní kapli.

V  následujícím století za vlády Bedřicha Augusta Spravedlivého se stal zámek v Pillnitzu letní rezidencí saských králů. Je to vyhledávané výletní místo nejen obyvatel Drážďan, jezdí sem turisté z celé Evropy, našince nevyjímaje.

Jezdí se sem kvůli hlavně parku a skleníkům

Mají tu ve skleníku největší kamélii v Evropě, mívá desítky tisíc květů. Vánoční zahrada v dvoukilometrové okružní cestě potrvá od 14. listopadu 2019 do 5. ledna 2020.

Vánoční zahrada 2019

Tisíce animovaných světelných bodů za zvuku dokonale vyladěné melodie vytvoří iluzi pohyblivého oslnivého obrazového motivu. Poprvé uvidíte impozantní instalace vody a světla. V „katedrále“ vánoční zahrady svítí nespočet malých světelných diod  spojených do 20 metrů dlouhého tunelu. To vytvoří dojem, že máte  "hvězdnou oblohu" téměř na dosah.

Připravena je řada občerstvení třeba  svařeným vínem, palačinkami nebo tradičním bratwurstem. Můžete se zahřát u praskajícího ohně nebo si zabruslit na novém velkém kluzišti u hlavního vchodu do areálu Christmas Garden (na mapě Alte Wache).

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji nebo přímo na místě. Jsou vystaveny na určitý čas vstupu, aby si ji mohl každý návštěvník projít v klidu (doba pobytu v parku je ale potom libovolná, a to až do 22 hodin, kdy se areál zavírá).

Zkušenosti z loňského roku ukázaly, že určité časové intervaly o víkendech a ve všední dny (16:30–19:30) mají vysokou poptávku, proto pořadatelé doporučují zajistit si vstupenky s požadovaným časem vstupu raději předem. K dispozici jsou také slevy na vstupenky pro rodiny nebo zájezdové skupiny. Děti do 5 let mají vstup zdarma.

VSTUPNÉ: pondělí–čtvrtek 15 € / 12,50 €, rodinná vstupenka 42 €, od 18:30 12,50 € | pátek, sobota, neděle, 23. a 30.12. 17 € / 14,50 €, rodinná vstupenka 48 €, od 18:30 14,50 € | děti do 5 let vstup zdarma. Vstupenky jsou k dispozici na místě nebo v předprodeji online na https://christmas-garden.de/dresden/tickets (Přes službu www.myticket.de k vytištění doma tzv. print@home, registrace nutná - pozor, při zadávání data narození při kupování vstupenky online je třeba uvádět dny a měsíce s nulou, např. 02.08.).

Reklama

Výběr článků

Načítám