Hlavní obsah

Skutečné příběhy opět varují studenty hodonínské průmyslovky před riskováním za volantem

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jeď opatrně!“, „Nepij před jízdou!“, „Neriskuj!“ Takové rady studenti hodonínské průmyslovky rozhodně neslyšeli. V preventivním pořadu The Action New Generation šlo hlavně o emoce. Tou první bylo překvapení - když vstoupili do sálu, přivítala je diskotéková hudba, světla a DJ.

Foto: The Action fotogalerie

Hodonínská průmyslovka na představení The Action v Brně.

Článek

V pondělí 9. října se studenti druhých a třetích ročníků hodonínské průmyslovky vypravili do Brna na velice zajímavý projekt pro mladé, budoucí řidiče - The Action New Generation.

Jakmile se studenti usadili v brněnském sále Semilasso, přivítal je DJ, neroztáčel ale desky dlouho. Diskotékovou hudbu vzápětí vystřídal film s dopravní nehodou. V klíčových okamžicích jej přerušovalo vyprávění skutečných osob na jevišti: hasičů, policistů a záchranářů. Ti všichni popisovali příběh, svůj skutečný příběh, který se jim vryl do paměti už natrvalo. Vždy šlo o totéž - ukázat zbytečnou ztrátu lidského života.

„Možná si teď myslíte, že tenhle příběh je pro vás zbytečný, že vám se tohle nikdy nestane. Ale věřte mi, sedí vás tu hodně, a já se s vámi klidně vsadím, že minimálně jeden z vás v té záchrance nebo na silnici bude ležet taky. Tak se mějte hezky.“

Těmito slovy ukončil své vyprávění záchranář. Netleskalo se, jen se mlčelo. Mezi příběhy a filmem o nehodě dostalo obecenstvo čas na vstřebání intenzivních dojmů, zhasla světla, na jevišti probíhalo taneční vystoupení. Nejsilnějším zážitkem bylo vyprávění mladého muže upoutaného na invalidním vozíku. Jeho příběh obecenstvo dojal, ocenili jej potleskem. Studenti, a nutno říci, že i jejich kantoři, toho byli plní. Silné emoce, slzy na krajíčku a skutečné příběhy, to všechno je silnější než poučování.

A o co autorům šlo? „Jde o to předat mladým lidem zkušenost a zážitky, hlavně zážitky. Protože celé představení je založené na tom, že my jim neříkáme: ,Tohle nedělejte, to je špatně!ʻ To jsou reální lidé, reální policisti, reální záchranáři, reální hasiči. A ti jim vyprávějí, co zažili. Doufáme, že chytneme jejich emoce a doufejme, že aspoň v části z nich něco zůstane.”

Projekt, který má smysl. Hodonínská průmyslovka je ráda, že mohla být znovu jeho součástí.

Reklama

Výběr článků

Načítám