Hlavní obsah

Školní rok začal i dálkovým studentům v Třinci

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dálkové studium otevřela znovu po letech Střední odborná škola Třineckých železáren (SOŠ TŽ). V pondělí zahájilo nový školní rok 2014/2015 756 studentů. Ráno to byli žáci denního studia v maturitních i učňovských oborech a odpoledne 62 studentů dálkového studia maturitního oboru Provozní technika.

Foto: Petra Jurásková

Včera začala škola i dospělým studentům.

Článek

Škola zřizovaná Třineckými železárnami tak umožňuje zaměstnancům doplnit si maturitní vzdělání. Otevření dvou tříd považuje ředitel školy Aleš Adamus za úspěch, dospělé studenty ale čeká náročné tříleté období, na jehož konci je státní maturita.

„Studovat při práci vyžaduje značné úsilí, ale věříme, že se nám podaří všechny dálkové studenty připravit tak, aby vše zvládli bez obtíží,“ podotýká ředitel školy. Dodává, že zkušenosti z praxe jim naopak pomohou u odborné části maturity.

K dálkovému studiu se přihlásili převážně zaměstnanci hutě a dceřiných společností věkového průměru 30 let. Nejmladšímu je 18 a nejstaršímu 49 let.

Zájem o studium technických oborů v Třinci pomalu narůstá. „Naplnili jsme obory obráběče kovů, hutníky operátory, hutníky, strojní mechaniky, které jsou velmi žádané. Šikovní studenti si po studiu vždy najdou práci,“ informoval Aleš Adamus.

Naopak se nepodařilo přilákat studenty do tříletého oboru slévač, který byl opět zařazen do nabídky oborů a začíná pociťovat nedostatek kvalifikovaných sil. Nově škola chystá v příštím roce otevřít maturitní obor Mechanik – seřizovač CNC strojů, který by nahradil obor Mechanik strojů a zařízení, který se také letos podařilo naplnit.  

Třinecké železárny každý rok potřebují více než 250 zaměstnanců především se specializací na hutní, strojní a elektro obory. „Technickému vzdělávání doposud nebyla přikládána taková důležitost, jakou by si náš průmysl zasloužil. Jsem rád, že se tato situace nyní obrací a většina lidí se dívá především na perspektivní budoucnost,“ řekl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek s tím, že zabezpečovat personální potřeby hutě je tím hlavním důvodem, proč firma provozuje střední odbornou školu.  

Vedení školy od roku 2011 snížilo počet nabízených oborů o ekonomické, které jsou na trhu práce neperspektivní. Projevilo se to ve snížení počtu tříd a jejich vyšší naplněnosti. Zatímco například v roce 2012 školu navštěvovalo 702 žáků ve 48 třídách, letos jich do 41 tříd nastoupí 756.

Související témata:

Výběr článků

Načítám