Hlavní obsah

Sklo Luby Bakičové a Ilji Bílka ovládlo Industrial Gallery v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BcA. Luba Bakičová a docent, akademický malíř Ilja Bílek vystavují v ostravské INDUSTRIAL Gallery společně. Jejich průsečíkem tvůrčí práce je sklo. Oba pracují v ateliéru Sklo na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 8.9.2016 INDUSTRIAL Gallery. Luba Bakičová: Žlutá cesta

Článek

Důvodem  ke společné výstavě obou autorů je společné působení na jedné fakultě. Je to vůle realizovat se tvůrčím způsobem a uplatňovat ve svých výtvarných záměrech. Právě porovnání odlišných tvůrčích postupů a jejich uplatnění ve výtvarném artefaktu je důvod objevovat a současně nalézat body, v nichž se napříč generacemi potkávají.

„Trojrozměrná díla Luby Bakičové mají rysy exaktního, objektivního experimentu. Prověřuje metodicky chování materiálů, jejich vlastností v extrémních situacích a jejich fyzikální proměny často na bázi destrukce, jsou předmětem její výtvarné činnosti. V posledních plastikách využívá žáruvzdorných materiálů, do jejichž spár a otvorů nechává skleněnou taveninu zatékat. Sklo přestává být reprodukčním materiálem a stává se se v průběhu experimentu médiem, aktivně dotvářející autorčiny záměry, " řekla v úvodu vernisáže kurátorka výstavy GLASS v NÁS Mgr. Zuzana Kulhánková.

Docent, akademický malíř Ilja Bílek vede od roku 1996 ateliér SKLO na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Od osmdesátých let řeší téma skleněné plastiky. Zabývá se její prostorovou skladebností, často využívá segmentů z taveného plochého skla a ve svých kompozicích nezřídka vychází z konstrukčních principů, které jsou vlastní architektuře.

Autor využívá technologie a postupy odvozené od různých odvětví průmyslu a v jeho způsobu uvažování jsou zakotveny prvky industriálního myšlení.

Výstava potrvá do 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám