Hlavní obsah

Sklárna Květná láká k návštěvě, představí novou pec

Novinky, Gabriela Středová

Novou tavicí pecí se chlubí sklárna v Květné na Uherskobrodsku od začátku srpna. Zájemci si ji budou moci prohlédnout v sobotu 13. srpna v rámci Dne otevřených dveří, kdy také proběhne slavnostní posvěcení pece. Sklárna Květná je nejdéle fungující sklárnou na našem území, letos slaví 222 let provozu.

Foto: Gabriela Středová

Skláři ukáží lidem krásu svého řemesla

Článek

Slavnostní akt posvěcení proběhne přímo ve sklářské huti v 8:30. Lidé budou moci celé dopoledne sledovat tradiční ruční práci mistrů sklářů, podívat se, jak se sklo dekoruje různými technikami a také zakoupit výrobky Crystalite Bohemia za zvýhodněné ceny.

Nejdéle fungující sklárna na našem území, která byla založena v roce 1794 a vyrábí tak již 222 let, se pomocí Dnů otevřených dveří snaží přiblížit sklářství široké veřejnosti, a zkouší tak přilákat zájemce o toto náročné, ale krásné tradiční řemeslo.

Těšit se můžete i na bohatý doprovodný program, který nabídne například jízdu na segway, ohnivou show, jízdu na koních a ponících a další zábavné atrakce i občerstvení pro děti i dospělé.

Pec se mění každých šest let

Tavicí pec se mění zhruba každých šest let a šamotové pánve zhruba každého půl roku, kvůli životnosti materiálů, z nichž jsou vyrobené. „Tavicí kapacita sklárny zůstává na třech tunách za den. Nová pec a její instalace vyšly na zhruba 4,5 miliónu korun,“ řekl Marek Mikláš, ředitel sklárny Květná.

Stará pec dosloužila letos v červenci, kdy se vynesly šamotové pánve, pec se následně nechala vychladnout a poté byla zbořena. Na jejím místě pak vyrostla pec nová, po zahřátí byly na konci července zaneseny nové pánve a od začátku srpna se po měsíční odstávce spustila výroba.

Vlastníkem skláren v Květné a ve Světlé nad Sázavou je Crystalite Bohemia. Ve sklárně Květná se vyrábí ruční sklo a probíhá tu i dekorace výrobků z obou závodů. Své výrobky Crystalite Bohemia exportuje do 82 míst po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám