Hlavní obsah

Sklárna Ave Clara otevřela v rámci sympozia své brány veřejnosti

Novinky, Lenka Žáčková

V sobotu 6. října otevřela severočeská sklárna Ave Clara v rámci XIII. ročníku Mezinárodního sklářského sympozia IGS 2018 své brány projektu Skleněné cesty nejen široké veřejnosti, ale především účastníkům IGS 2018, které se konalo v Novém Boru. Kdo vstoupil, nelitoval a odnesl si spoustu zážitků.

Foto: Lenka Žáčková

Emil Kováč s mistry skláři zvučných jmen se na vytvoření mimořádného díla dohodli naprosto spontánně.

Článek

Nový Bor a všechny hutě v jeho okolí hostily Mezinárodní sklářské sympozium, které se koná jednou za 3 roky. Je i oslavou sklářského svátku, stejně tak řemesla samotného, které se přenáší z generace na generaci.

Aktivit spojených se sympoziem se zúčastnila celá řada významných zahraničních umělců, kteří si nenechali ujít prohlídku samotných skláren, kde se konala celá řada workshopů, kterým s obdivem přihlížela v sobotu i široká veřejnost.

Kdo kde ukázal, co umí:

TGK: Silvia Levenson (Argentina/Itálie) a prof. Michael Rogers (USA), AZ Design: Barbara Nanning (Nizozemsko), Glass Studio Novotný: prof. Inguna Audere (Lotyšsko), Nick Mount (Austrálie), Raven Skyriver (USA) a Louis Thompson (Anglie), Preciosa Lustry: Karen LaMonte (USA/Česká republika), Sklářská škola Nový Bor: Mark Angus (Anglie/Německo), Sklárna Slavia: Stine Bidstrup (Dánsko), Markku Salo (Finsko) a sochař Lars Widenfalk (Švédsko), Šípek Team: Emma Woffenden (Anglie) a Masahiro Sasaki (Japonsko), Crystalex: Jeffrey Sarmiento (Filipíny/USA/Anglie), Lasvit-Ajeto: John Kiley (USA), sklárna Pačinek: Paul DeSomma (USA), Egermann: Gordana Turuk (Chorvatsko/Slovensko), Kolektiv Ateliers: Æsa Björk (Island/Norsko) a samozřejmě také Ave Clara, kde se představil nejen Axel T. Schmidt (Německo).

Sklárna Ave Clara z Polevska u Nového Boru uvítala návštěvníky nejen přímo ve své huti, ale i v prostorách manufaktury. Program pro nadšence a milovníky skla odstartoval již v 8 hodin ráno a až do 15 hodiny nepřetržitě přicházeli jednotlivci i skupinky lidí.

Během originálního programu Tří Příběhů skla - Irena Czepcová: „Když si jde sklo lehnout“, Koncern Design Studio: „Když sklo nespí”, Axel T. Schmidt: „Když je sklu zima”, byl k vidění celý proces výroby přímo na jednotlivých pracovištích a nenechala si ho ujít zhruba tisícovka návštěvníků.

Ave Clara již 10 let vypilovává moderní techniky v kombinaci s tradičním umem a v posledních dvou letech hrdě a opravdu tvrdě pracuje na propojení českého sklářství s umělci z celého světa, prodejci skla i s uměleckými nadšenci.

„Snaha otevřít dveře všem byla publikována již při posledním IGS, nyní však můžeme říct, že se snaha stává skutečností a naše odbornost a kvalifikovanost se stává dostupná a naplňovaná designéry z celého světa a České republiky. Vstřícnost a zapálení pro věc a cíl dokončit tvorbu je pak vyhledávaným artiklem a důvodem proč se k nám umělci a obchodníci vrací, protože právě náš osobní přístup a profesionalita je to, co sklo dělá uměním,“ tvrdí ředitelka společnosti Ave Clara Adéla Šifová.

Sklárna nabídla skvělou sklářskou show v režii unávaných mistrů a designérů za asistence domácích sklářů. Program své ambice - nejen pobavit, ale i ukázat především zručnost, profesionalitu a blíže představit řemeslo, splnil nad očekávání. Dny otevřených dveří mají svoji tradicí a sklárna, vzhledem k velkému zájmu veřejnosti, uvažuje o rozšíření i mimo významné akce, kterých se Ave Clara účastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám