Hlavní obsah

Skauti opět vystoupí na Ivančenu, uctí památku popravených odbojářů

Novinky, Lucie Kolischová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční výstup ke skautské mohyle na Ivančeně v Beskydech se uskuteční v sobotu 21. dubna. Stovky skautů z celé České republiky společně uctí památku členů Odboje slezských Junáků popravených na konci druhé světové války. Přinesou s sebou množství kamenů, které připojí k mohyle.

Foto: Wikimedia Commons

Mohyla na Ivančeně v Beskydech.

Článek

Kamenná mohyla v Beskydech pod vrcholem Lysé hory se každým rokem rozrůstá a je složena z kamenů a kamínků z různých koutů republiky i světa. Kámen z Měsíce k ní připojil i astronaut Neil Armstrong.

„Tato tradice trvá již od založení mohyly v roce 1946. Od té doby se tam chodilo potajmu a za velké nelibosti komunistů. Mohyla tak získala nejen pietní význam, ale fungovala také jako symbol vzdoru proti socialistickému režimu,“ uvedla jedna z organizátorek Lucie Tereza Kociánová.

Ani letošní rok není výjimkou. Na Ivančenu míří třetí dubnovou sobotu skauti z celé republiky. Je totiž nejblíž 24. dubnu, kdy má svátek svatý Jiří – patron všech skautů a skautek, a ti tak slaví svůj den.

Rok 2012 je pro skauty výjimečný - slaví 100 let

Výstup na Ivančenu bude doprovázet množství programů. Vše začne nástupem v 9 hodin ráno na louce na Hradové. Následovat bude bojová hra a dětský ceremoniál u mohyly. Od 11 hodin pak začne mše svatá a přesně v poledne se uskuteční hlavní ceremoniál u kamenné mohyly.

Letošní ročník je ale výjimečný, a to hned ze dvou důvodů – k mohyle za doprovodu a pomoci skautů vystoupí i nevidomí lidé a zároveň česká skautská organizace slaví přesně 100 let od svého založení.

Harmonogram akce:

9.00 Nástup: louka na Hradové

9.10 Bojová hra: louka na Hradové

10.50 Dětský ceremoniál u mohyly: Koncipovaný pro mladší děti a nedočkavé

11.00 Mše svatá u Ivančeny: Jako již tradičně bude sloužena biskupem Lobkowiczem

12.00 Hlavní ceremoniál u mohyly: pod vedením náčelníka br. Marka Baláše – Čičy

Skautské oddíly působí ve více než tisíci městech a vesnicích po celé naší zemi. Sdružují chlapce i děvčata od šesti let ve třech věkových kategoriích. O program oddílů se stará několik tisíc dobrovolných vedoucích a činovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám