Hlavní obsah

Skalenští hasiči pořádají opět po roce tradiční úterní masopust

Novinky, Ivan Utěkal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masopustní průvod vedoucí přes město Skalná k sálu LB Minerals vyrazí v úterý 12. února v 17 hodin od hasičské zbrojnice. V čele bude vyhrávat kapela Parohanka, za ní se poveze rakev s bohem vína Bakchem a za ní maškary v doprovodu divokých medvědů.

Foto: Ivan Utěkal

Pozvánka na MASOPUST 2013 ve Skalné.

Článek

Skalenský místní dobrovolný sbor hasičů každoročně pořádá v doprovodu známé a oblíbené chebské kapely Parohanka masopustní průvod se zábavou. Sál LB Minerals je vždy na tuto tradiční slavnost bohatě vyzdoben a připraven. Samozřejmostí bude opět nabídka různých výborných jídel a občerstvení.

Masopustní veselí začne v úterý 12. února od 16 hodin v místní hasičské zbrojnici, kde se scházejí masky do průvodu. Od 17 hodin se otevřou vrata hasičské zbrojnice, vyběhnou medvědi, kteří košťaty budou šlehat přihlížející děti i dospělé pro jejich zdraví.

Kapela začne hrát a průvod masek vyrazí do ulic napříč městem Skalná až k sálu LB Minerals. Za kapelou se veze v rakev s Bakchem, před ní žehná farář po boku s ministranty, kteří rozhazují dětem sladkosti a kropí přihlížející občany živou vodou. Za nimi se baví maškary, zdraví přihlížející a zvou z průvodu lidi na zábavu v sále.

Průvod má vždy první zastaveníčko na Kostelním náměstíčku, kde je tradiční taneček masek z průvodu. Druhý taneček masek se roztančí v doprovodu kapely před místním sálem. Pak farář zve všechny přihlížející občany k hojné účasti na masopustní veselici v sále, kde od 18 do 24 hodin propukne masopustní zábava s oceněním nejlepších masek z průvodu a ze sálu. Skvělá masopustní veselice končí úderem půlnoci, kdy začíná popeleční středa. Sálem se nese rakev s Bakchem a začíná postní období až do Velikonoc.

Tradiční skalenský Masopust se koná již přes 40 let vždy v úterý před popeleční středou. Znám je i za hranicemi chebského okresu. Velké uznání a obdiv patří na této akci zakladatelům a pokračovatelům této tradice - Josefu Mariánusovi st. a Rudolfu Jíškovi st., kteří jsou nadále členy dobrovolných hasičů ve Skalné.

Při loňském masopustu (úterý 21. února 2012) prošlo v průvodu 96 maškar. Každoroční poděkování patří přátelům z Hospůdky Na Chaloupce, kteří každoročně vyšlou velký počet úspěšně hodnocených masek na tuto událost. Akce se zúčastnilo na 700 lidí, kteří se přišli podívat na masopustní průvod procházející napříč Skalnou. Dalších přes 150 lidí si užívalo veselí v místním sále LB Minerals.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám