Hlavní obsah

Situace v Prachaticích se zklidnila, kováci se s vedením Reinfurtu dohodli

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neshody mezi odboráři a vedením prachatické společnosti Reinfurt-ČR, které zřejmě neskončily stávkou jen díky loňským razantním změnám ve vedení firmy, jsou zdá se minulostí. Tečku za problémy v provozu výrobce kuličkových ložisek udělalo uzavření kolektivní smlouvy.

Foto: Lenka Pokorná

Kovácí umějí být při prosazování svých práv patřičně hlasití.

Článek

Ta zaměstnancům garantuje odpovídající pracovní podmínky a odměnu za práci.

„Po dvou loňských změnách ve vedení firmy došlo k narovnání vztahů, vzájemná komunikace nyní funguje bezvadně a domnívám se, že k oboustranné spokojenosti. Cesta k narovnání poměrů byla sice dosti trnitá, ale jasně ukázala, že bez odborové organizace bychom zde pravděpodobně stále žili jak v dobách dřevního kapitalismu,“ uvedl předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Kuličky při prachatickém Reinfurtu Karel Předota.

Problémy s nedodržováním zákoníku práce, neproplácením přesčasů, neuznáváním překážky v práci ze strany zaměstnavatele, nucená neplacená volna, nucené dovolené, případně výhružky propuštěním těm, kteří se proti zmíněným nezákonným praktikám chtěli bránit, vygradovaly v Reinfurtu na přelomu roku 2011 a 2012. Výsledkem nespokojenosti zdejších zaměstnanců bylo založení ZO OS KOVO Kuličky.

„Obrátili jsme se na Regionální pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích, kde jsme získali veškerou organizační a právní pomoc. Všechna úvodní jednání absolvovali specialisté KOVO za nás, přímo nás zastupovali, což nám hodně pomohlo. Spolehnout se na ně můžeme i v současné době, kdy již jednáme samostatně. Nové vedení firmy však jedná velice korektně, dodržuje veškeré dohody, a mezi zaměstnanci konečně zavládla spokojenost,“ konstatoval Předota a poznamenal, že nyní dokonce získali odboráři z Reinfurtu od firmy nad rámec kolektivní smlouvy mimořádný příspěvek na financování volnočasových aktivit zaměstnanců ve výši 150 tisíc korun.

„Prachatický Reinfurt-ČR je klasickým příkladem toho, že pokud se zaměstnanci nebojí hájit svá zákonná práva a sdruží se v odborech, uspějí. Odbory pak velmi pečlivě sledují dodržování kolektivních smluv stejně jako plnění všech ustanovení zákoníku práce či dodržování zásad bezpečnosti práce. Všem našim členům poskytujeme v případě potřeby například bezplatnou právní pomoc a zastoupení při řešení různých pracovněprávních sporů,“ zdůraznil zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec, který připomněl, že cílem kolektivního vyjednávání je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro všechny zaměstnance bez výjimky.

„Z kolektivního vyjednávání profitují všichni zaměstnanci, nejen ti, které si zaměstnavatel potřebuje nezbytně nutně udržet, ale také ostatní, kteří sice pracují dobře, ale jsou snáze nahraditelní. Výše mezd a úroveň různých benefitů není v těchto případech závislá pouze na libovůli managementů jednotlivých firem, ale je věcí dohody se silným partnerem, který zastupuje všechny zaměstnance,“ dodal Švec.

Reinfurt-ČR v Prachaticích zaměstnává přibližně 190 lidí, v drtivé většině ženy. Zhruba 34 procent z nich je členy OS KOVO. Výhody a garance vyplývající z platné kolektivní smlouvy ovšem využívají všichni zaměstnanci bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou, organizováni v odborech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám