Hlavní obsah

Silvestrovský výstup na Pepčín láká stále více obyvatel Uherskobrodska

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V katastru obce Drslavice stával kdysi zámek s místním názvem Pepčín. V roce 1981 byl srovnán se zemí a tak se dochovalo pouze místo kde stál, palouček uprostřed lesa Obora. Dvakrát ročně místo ožívá setkáním místních obyvatel, pamětníků a také příznivců myšlenky výstavby rozhledny na tomto místě.

Foto: foto poskytla obec Drslavice

Zámeček Pepčín

Článek

Zámek začal stavět v roce 1903 hrabě JUDr. Václav Kounic jako své letní sídlo v pseudorománském slohu a měl pět vysokých pater, dokončen byl v roce 1905. Byl vybaven a zařízen tak, aby sloužil k bydlení nejen majiteli, ale také většímu počtu hostů.

K areálu zámku patřily také konírny, lesopark s altánky a sypanými chodníčky, ale také malý ozdobný rybníček vzdálený asi čtvrt hodiny chůze od zámku. Prostorná věž zámečku s rovnou střechou byla upravena na hrazenou rozhlednu.

Zámeček se stal oblíbeným dostaveníčkem umělců a literátů, které si sem hrabě s oblibou zval, neboť on sám, vášnivý ctitel umění, umělecké aktivity finančně bohatě podporoval. Po smrti hraběte Kounice v roce 1913 přebývala hraběnka Josefína většinou v Brně a o zámek se staral hajný s nepočetným personálem.

Počátek konce zámečku spadá do roku 1945, kdy se v zámku údajně ukrývali partyzáni, po nichž pak přišlo německé i ruské vojsko, které zámeček vydrancovalo. Musejní společnost sice podnikla kroky na záchranu vzácných dokumentů a uměleckých děl, valná většina z nich byla však již nenávratně zničena či rozkradena. Zbylý či částečně vrácený majetek byl postupně odvezen do muzea v Uherském Brodě.

To znamenalo začátek postupné likvidace a chátrání celého objektu, jež trvalo několik desítek let, aniž by byla podniknuta jakákoli, byť sebemenší aktivita pro záchranu tohoto svým způsobem unikátního díla architekta Václava Wittnera, jehož stavby dodnes zdobí některá naše města. Popud k záchraně dávali nejen jedinci, ale i seskupení kulturně smýšlejících lidí, snažících se památku zachovat, ale bezvýsledně. Na základě rozhodnutí ONV byl v roce 1981 srovnán se zemí.

Pravidelně poslední srpnový víkend se zde koná rozloučení s prázdninami a poslední den roku Silvestrovský výšlap na Pepčín. Schází se zde v přátelské atmosféře rodiny s dětmi, pamětníci, přátelé, příznivci myšlenky výstavby rozhledny převážně z Drslavic, Hradčovic, Veletin, Vlčnova, Uherského Brodu. V pravé poledne se zpívá státní hymna, občerstvení z vlastních zdrojů. Všichni jsou srdečně zváni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám