Hlavní obsah

Sezónu v Radosti odstartoval Budulínek z hudebky

Novinky, Simona Polcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budulínkův dědeček vede v lese hudební školu, kterou mj. navštěvují pan Jelen, Vrána a Čuník. Malý Budulínek hraje na bicí a má kapelu se Smolíčkem a Karkulkou. Tak začíná hudební verze známé pohádky, kterou pro Divadlo Radost upravil a režíroval Vlastimil Peška.

Foto: Jef Kratochvil

Liška a Budulínek z hudebky, který skvěle hraje na bicí.

Článek

Premiéra Budulínka z hudebky se v brněnské Radosti stala v pátek 29. září první premiérou nové sezóny 2017/18. Cílí na nejmenší publikum, ale dobře pobaví i školáky, když se např. ve výuce probírá autor Prodané nevěsty. Zvířátka-žáci hádají příjmení skladatele Bedřicha a tipují Mléko či Kefír.

Drobnými vtípky myslí Peška i na dospělé, zvlášť ve chvílích, kdy dědeček a babička hledají Budulínka ve městě a omylem zamíří do stánku stavební spořitelny.

Dětskému publiku vychází představení vstříc řadou písniček (Peška je rovněž autorem scénické hudby). Zapomeňte na „Máme doma housličky a malý bubínek“, protože na paní Lišku platí písnička, kterou si mohou zazpívat (se stejným nástrojovým obsazením) i malí diváci „Digi don, digi don, tak zpívá liška“. Lišce tento popěvek trhá uši, protože miluje operu, i když sama zpívá falešně a odmítá si to připustit.

Představení pro veřejnost je v říjnu na programu hned dvakrát tuto neděli a 15. října, jinak se bude hrát ve všední dny dopoledne pro školky.

Radost letos vstupuje do 69. sezóny a plánuje ještě tři premiérové tituly. V lednu se na divadelním jevišti ocitne Pipi Dlouhá punčocha v režii Michala Sopucha, určená zejména pro 1. stupeň základních škol, na březen chystá ředitel Vlastimil Peška Kabaret Nohavica s populárními i méně známými songy známého písničkáře.

Sezónu mají na Letní scéně pod otevřeným nebem uzavírat Čučudejské pohádky, jejichž název odkazuje na seskupení hornistů pod vedením nedávno zesnulého Bohuše Zoubka, ředitele Filharmonie Brno z let 1997 – 2006. Čučudej znamená v překladu indián a představení nabídne klasické pohádky přenesené do indiánského prostředí.

Jelikož Divadlo Radost čeká v příštím roce jubilejní 70. sezóna, slavit se začne už od začátku roku 2018 festivalem nedělních pohádek. Na brněnské scéně tak budou v průběhu roku hostovat Divadlo Drak, plzeňské Divadlo Alfa či Divadlo loutek Ostrava. Velký festival se plánuje také na říjen 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám