Hlavní obsah

Setkání zimních plavců světových jmen zažil rybník v Čehovicích

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 29. března se na Čehovický rybník sjel nejvyšší počet zimních plavců v historii. Tentokrát i s nejvyšší mezinárodní účastí. Přijeli závodníci z Polska, Slovenska, Velké Británie, USA a Maďarska. Závodu se zúčastnilo 127 plavců, z toho 41 žen.

Foto: Michal Mucha

Melissa O´Reilly a přemožitelka kanálu La-Manche Aneta Lokajová po doplavání.

Článek

Voda byla už opravdu jarní. Teploměr se vyšplhal na 12°C. Teplota vody tak dovolila většině plavců plavat nejdelší tratě. Slunečný den si v Čehovicích na Prostějovsku všichni pochvalovali a bylo jasné, že zimní plavecká sezóna pomalu končí.

Mezi nejznámější účastníky předposlední 24. soutěže Českého poháru v zimním plavání, který pořádal oddíl dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov, přijeli přemožitelé kanálu La Manche: Dana Zbořilová (14. 8. 2001), Richard Haan (29. 7. 2005), Petr Mihola (5. 8. 2006), Luděk Coufal - hlavní rozhodčí (7. 8. 2011) a Aneta Lokajová (14. 8. 2013). Závodu se zúčastnili i zahraniční plavci. Mezi ty nejvýznamnější patří Melissa O´Reilly.

Melissa získala tři zlaté medaile na mezinárodní „Polární olympiádě“ před rokem v Murmansku. Týden poté (6. dubna 2013) zdolala ledovou míli v New Yorku, jako 61. plavec na světě. V červnu zvítězila mezi ženami v ledové vodě na Murmanské míli. 5. srpna 2013 zahájila jako první plavec úspěšnou mezinárodní plaveckou štafetu přes Beringův průliv. V Čehovicích doplavala na 4. místě.

Nejdelší trať – 1000 m plavalo celkem 60 plavců. V mužské kategorii zvítězil Roman Křupka (PK Zábřeh), v ženské kategorii si pro zlato doplavala mistryně světa v zimním plavání pro rok 2013 Magda Okurková (FIDES Brno). Na trase 750 m byl nejlepší Jaromír Švestka (Universita Olomouc), za ženy zvítězila Lenka Pacáková (FIDES Brno).

Za zmínění stojí i výkon dorostenky Renaty Novákové z Pardubic, která plave poslední rok v kategorii dorostenců a nemůže tudíž plavat delší tratě a zasáhnout do kategorie žen. Naprosto suverénně zvítězila na trase 500 m s časem 6:59,0 a dokázala tak, že bude budoucí zimní plaveckou hvězdou.

Nejstaršími účastníky byla Blanka Vyskočilová z Hradce Králové (1939) a Bohumil Pácl z Hané Prostějov (1940). Nejmladším účastníkem závodu byl Martin Šenkýř z pořádajícího oddílu TJ Haná (2004), který si doplaval pro bronz na trati 250 m.

Poděkování patří všem organizátorům, kteří se podíleli na hladkém a bezproblémovém průběhu celého závodu a Statutárnímu městu Prostějov, za finanční podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám