Hlavní obsah

Setkání s Poláky, Maďary a Slováky pokračuje

Novinky, Tomáš Šebesta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum podpory rodiny, jedna za služeb KOTEC o. s. působících v Aši, se zapojilo do mezinárodního sbližovacího projektu Cross border Roma solidarity. Projekt, hrazený z poloviny Visegrádským fondem a z poloviny maďarskou společností pro práci s Romy, začal již v červenci minulého roku.

Foto: Tomáš Šebesta

Mezinárodní setkání tentokrát proběhlo v polském Krakově.

Článek

Jako první se uskutečnil týdenní seminář v Čatě na Slovensku. Tam probíhalo seznámení s romskými tradicemi a organizace z Čech, Slovenska, Polska a Maďarska začaly navazovat přátelství.

Druhý seminář o romské kultuře byl na programu v listopadu 2010 v Ostravě. Toho se kromě pracovnic CPR zúčastnili i dva ašští studenti sociální práce. Třetí setkání, které proběhlo začátkem února v Krakově, probíhalo jako pobytový tábor pro mládež a pracovníky s přednáškami, hrami a dalšími aktivitami. Tentokrát se zúčastnili i tři žáci z ašské praktické školy. Cílem bylo předat si zvyky z různých částí romské populace v Evropě.

Přestože děti jely 19 hodin vlakem, byly nadšené. „Jeden chlapec se dokonce po dvou dnech rozmluvil maďarsky,“ přiblížila nečekané odbourání bariér Eva Holečková, pracovnice CPR.

„Semináře mi přinesly lepší vhled do romské kultury a historie. Je škoda, že v Čechách jejich tradice vymizely. Přes rozdíly v jídlech či krojích v jednotlivých oblastech Evropy, mají starý cikánský jazyk, kterým by se mohli domlouvat všude. Ovládá jej však již jen málo Romů. Mají ale stále co nabídnout. Jsou to výborní muzikanti, tanečníci, mají své vlastní kroje, vlajku, pohádky, spisovatele, básníky. Je na co být hrdý, ale romská mládež to neví,“ dodala.

Právě proto bude v Aši vznikat klub, kde se budou připomínat romské kořeny. „Problém je ve škatulkování. Je špatné, že Romové neznají svou hymnu, vlajku a vůbec své kořeny. Děláme z nich Čechy, a když to nejde, vyřadíme je ze společnosti,“ komentuje Holečková. „Viděli, že cikáni ze Slovenska studují práva a mohou být pro společnost přínosem.“

Dalším setkáním by měl být v červnu osmidenní tábor v Maďarsku, kde budou např. nacvičovat divadelní představení v národnostně promíchaných skupinách. Celý dvouletý projekt bude ukončen v listopadu velkým festivalem v Maďarsku. Neformální spolupráce a navázané přátelství by však mělo přetrvat i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám