Hlavní obsah

Setkání s nevšedními hudebními nástroji z celého světa

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní charita Ústí nad Orlicí Dům pokojného stáří sv. Kryštof Kerhartice pozvala ve čtvrtek 16. května seniory na společné odpolední setkání při muzikoterapeutické relaxaci "Hudba v nás", které připravila muzikoterapeutka Bc. Veronika Stráníková.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ukázka hry na tradiční australský nástroj domorodců didjeridoo s užitým dutým kmínkem eukalyptu, vyžraném termity. Vrnivý zvuk napomáhá meditaci.

Článek

Změna přírodního cyklu přináší lidem četné potíže, které se promítají do zdravotního stavu, včetně celkové únavy a nálady. Zvuk, rytmus, melodie, harmonie pak působí jako zvuková masáž těla v oblasti smyslového i nadsmyslového vnímání, tlumí negativní a posiluje pozitivní energie. K tomu jsou používány hudební nástroje převážně tradiční a lidové z přírodních materiálů, pocházející z různých koutů světa.

Ukázku hry na některé z těchto nástrojů předvedla muzikoterateutka Bc. Veronika Stráníková zároveň s navozením relaxace přítomných seniorů. Hned úvodní spojení zvuku speciálně upraveného kokosového ořechu z Afriky doplněného jemným zněním tibetského zvonku dokázalo navodit atmosféru meditace.

Poté přišly na řadu dechové hudební nástroje. Nejtypičtějším je nástroj australských domorodců didjeridoo 120 centimetrů dlouhý. Materiálem je bambus s malbou. V tradiční podobě se jedná o termity vyžraný dutý kmínek eukalyptu.

Dalším byl starobylý nástroj sibiřských šamanů brumle, jehož stopy vedou až do jihovýchodní Asie. Jeho ezoterika spočívá v tom, že pracuje jako matra, to je rozbíjí psychoenergetické blokády. Ústní dutina funguje jako rezonátor. V Asii se vyřezává z bambusu, v Evropě je vyráběn ze železa a používá se jako nástroj sólový i koncertní. 

Pak zazněla osobitá barva tónů salašnické fujary. Je to jednoduchá bezdírová štěrbinová píšťala z bezového dřeva a jednoduší varianta fujary z Valašska, která slouží k svolávání oveček. Zbývající ústní harfa se strunou, ozvučenou úhozy tyčinkou se původně používala k lovení zvěře jako zbraň.

Pravou magickou atmosféru pak navodil nádherný zvuk tibeckých mís. Tyto tóny díky svým vibracím jsou léčivé a obnovují harmonickou frekvenci těla. Je to tradiční lidový nástroj ze slitiny kovů, na které se hraje úderem nebo třením paličkou. Mísy jsou tenkostěnné i silnostěnné, různé výšky, váhy a velikosti, s hlubším zvukem jsou ručně tepané. Neexistují dvě, které by měly stejný tón.

Závěr patřil úderům na bubny. Udu, který pochází z Nigerie, vznikl z nádoby na vodu, kterou ženy nosí na hlavě a vyrábí se z pálené hlíny. Djembe je dřevěný, ručně dělaný buben ve tvaru poháru, potažený kozí kůží. Svoji popularitu získal po celém světě jako sólový nástroj, kdy uplatnění našel i ve skupinách.

Zejména zaujal nejstarší hudební nástroj, a to zdobený šamanský buben z jelení kůže, napnuté na dřevěný rám. Pravěký člověk vnímal bubnování jako tlukot srdce Matky Země, který navrací vše zpět do rovnováhy. Jeho zvukem zajišťoval přízeň duchů, prosil o pomoc síly z druhého světa a uváděl se do změněných stavů vědomí.

Na rozloučenou byla ještě předvedena uklidňující hra na tibetskou mísu a prohlídka kamenů, které neslouží pouze jako šperky, ale i amulety a mají také léčivé účinky, např. často používaný křišťál prohlubuje meditaci.

Návštěvníci odcházeli nejen s pocitem uvolnění, někteří i přiznali, že při produkci pociťovali příjemné chvění, které přispělo k jejich spokojenosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám