Hlavní obsah

Setkání muzikantů v Bílých Karpatech letos oslaví jubileum

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Valašsko prožije o třetím srpnovém víkendu velkou muzikantkou slavnost. Od pátku 17. do neděle 19. srpna se zde uskuteční již desátý ročník Mezinárodního hudebního a folklorního festivalu Setkání muzikantů v Bílých Karpatech.

Foto: Lenka Zvonková

Setkání muzikantů v Bílých Karpatech

Článek

Hostitelská města Valašské Klobouky a Brumov – Bylnice během narozeninového programu přivítají tři desítky dechových hudeb, cimbálových muzik, pěveckých a tanečních souborů, jazzových, country i folkových kapel a těles vážné hudby. Vrcholem festivalu pak bude účast tří zahraničních souborů.

„Je to až k neuvěření, že se muzikanti sejdou v Bílých Karpatech už podesáté. Zdá se mi to jako včera, kdy se na prvním ročníku prezentovaly především kapely a muziky z Valašska. Za těch následujících deset let se však na našich pódiích vystřídaly tisícovky muzikantů, tanečníků a zpěváků nejen z Moravy a Čech, ale také ze Slovenska, Rakouska, Itálie, Turecka, Ruska, Ukrajiny, Indonésie, Konga a dalších exotických koutů světa,“ zavzpomínal ředitel festivalu Emil Zůbek.

Nádech dálek a rytmy cizokrajných kultur přitom čekají na návštěvníky i letos. O jaké zahraniční hosty půjde pořadatelé ale již tradičně tají až do poslední chvíle.

Pátek 17. srpna

Od 14 hodin si mohou posluchači naladit pořad ČRO Brno Randes – vous vysílaný přímo z Valašských Klobouk. Naživo pak hudební ochutnávku uslyší od 17 hodin na Masarykově náměstí, kde začne večer s country, folkem a jazzem. Vystoupí kapely Stromy, Tabáskova partyja, Jednofázové kvasenie a JazzBook. Kostel Povýšení svatého Kříže pak v 18.30 rozezní koncert vážné hudby, při němž budou účinkovat žáci a pedagogové ZUŠ Valašské Klobouky, komorní soubor Corda Magico a Marnatosnaha.

Sobota 18. srpna

Festivalové dopoledne nabídne od 10 hodin promenádní koncert na Masarykově náměstí. Ve 12.30 pak zahájí DH ZUŠ Valašské Klobouky hlavní program. V něm dále vystoupí cimbálová muzika Klobučan, pěvecký soubor Žarošané, dechové hudby Jistebnická 13 a Bojnická kapela, následovat bude folklórní soubor Luna, dechová hudba Dúbravanka, muziky Kohútek a Strúček, dechovka Drietomanka, pěvecký soubor Zpěvule a kapela Gloria. V závěru publikum zažije společný koncert dechových hudeb, který vyvrcholí velkolepým ohňostrojem. Večer tak ale neskončí, ba naopak se v kulturním domě teprve rozproudí taneční zábava s Glorií.

Neděle 19. srpna

Třetí den festivalu by bylo možné označit za dárek, který k jubileu dostanou sami diváci. V malebných kulisách vrcholků Bílých Karpat totiž vystoupí hned tři zahraniční soubory, které zde přivezou ukázky typického folklóru své země. Dopolední program ještě odstartuje v 9.30 hodin domácí dechovka Valaška, poté už ale dostane prostor první ze vzácných hostů. Odpolední částí naváže dechová hudba Haná s mažoretkami a festival vyvrcholí přivítáním dalších dvou skupin z cizích krajů.

Muzikantský víkend bude dokreslovat zajímavý doprovodný program v podobě koštu moravských vín či výstavy uměleckých děl a chybět zajisté nebudou ani speciality krajové kuchyně a další lahůdky. Příznivci folklóru, dobré muziky i příjemných zážitků by si tedy neměli nechat jubilejní Setkání muzikantů v Bílých Karpatech ujít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám