Hlavní obsah

Setkání jihočeských a bavorských učitelů v Horní Plané

Novinky, Kateřina Štruncová

Filozofická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Univerzita v Pasově pořádaly ve dnech 8. až 10. listopadu seminář pro jihočeské a bavorské učitele dějepisu pod názvem Muzejní pedagogika v česko-bavorském příhraničí a její využití ve výuce.

Foto: Kateřina Štruncová

účastníci semináře u Stifterova památníku

Článek

Pozvání na seminář v Horní Plané přijalo 8 učitelů a učitelek ze základních i středních škol v Českých Budějovicích, Frymburku a Vimperku a stejný počet kolegů a kolegyň z východního Bavorska. Projekt je financován Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Cíl 3 Česká republika-Svobodný stát Bavorsko. Investice do vaší budoucnosti.

"Hlavním cílem semináře je především navázání přímých kontaktů s bavorskými učiteli," uvedla Jana Zahradníková, pracovnice projektu. "Kolegové z Bavorska mají bohaté zkušenosti s muzejní pedagogikou, která je u nás teprve v začátcích. Chceme využívat zejména malá muzea v českém a bavorském příhraničí pro zajímavé a přitažlivé návštěvy školáků," dodala Zahradníková.

Součástí semináře byla prohlídka Památníku Adalberta Stiftera, procházka Stifterovým parkem s pomníkem spisovatele a přednáška Ivana Slavíka z Regionálního muzea v Českém Krumlově. Účastníkům se naskytly nové možnosti pohledu na básníka Šumavy, z diskusí vyplynuly konkrétní příklady využití jeho díla v dnešní době. Do výuky lze vybírat např. pasáže, v nichž je líčená krása Šumavy, šumavské pověsti a jejich dramatizace přímo na místech děje, zajímavé jsou i Stifterovy popisy meteorologických jevů a pozornost zaslouží i umělcovy obrazy.

Jeden den strávili učitelé v Českém Krumlově, kde si prohlédli město a Museum Fotoateliér Seidel, kde byl znamenitým průvodcem Petr Hudičák. Zkušenosti z obou muzeí i dojmy zhodnotili pak všichni učitelé při tvorbě konkrétních námětů pro společné projekty muzea a školy. Za rok by se všichni opět rádi sešli, tentokrát na bavorské půdě.

Reklama

Výběr článků

Načítám