Článek
Sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR se sešla 12. května v areálu Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech.
„Úroveň posuzovaných výrobků v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje byla vysoká, zejména v kategoriích Masných výrobků a Ovoce a zelenina. Velmi potěšitelné je i to, že malí a střední výrobci kladou důraz na správné označení svých produktů a na kvalitu použitých surovin, stejně jako na vyšší míru přidané hodnoty,“ uvedl předseda hodnotitelské komise Ing. Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství ČR.
K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 8 výrobků z následujících kategorií (v jedné kategorii nebyla značka přiznána žádnému výrobku):
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
Výrobek: Přešínská játrová paštika zauzená
Výrobce: HEREJK s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé
Výrobek: Brodská klobása
Výrobce: MASO WEST s.r.o.
3. Sýry včetně tvarohu
Výrobek: Přírodní sýr
Výrobce: Soukromá farma Holštýn – Minimlékárna JOMA
4. Mléčné výrobky ostatní
Ocenění neuděleno
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
Výrobek: Kváskový chléb pšenično-žitný
Výrobce: Pekařství U Seberů
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Výrobek: Klatovské duo řezy
Výrobce: Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje
Výrobek: Nebílovský mošt – příchuť jablko - hruška
Výrobce: LUKRENA a.s.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Výrobek: Lahodný křimický zelný salát s koprem
Výrobce: Ing. Jaroslav Lobkowicz
9. Ostatní
Výrobek: Jahodová zmrzlina
Výrobce: Pavel Štáhlich
„Zájemci budou mít příležitost blíže se v Plzeňském kraji seznámit s vítěznými výrobky na 16 předváděcích akcích s ochutnávkami v průběhu léta a podzimu. Dovoluji si tímto pozvat nejširší veřejnost na oficiální předání cen vítězům tohoto ročníku soutěže do areálu Plzeňského Prazdroje 29. května v rámci akce Plzeňského kraje - Chutě Evropského regionu Dunaj – Vltava a Festivalu regionálních potravin,” řekla Ing. Radana Šašková z MAS Pošumaví z.s., jednoho z administrátorů soutěže.
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku.
V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond.

Část soutěžících výrobků

Část soutěžících výrobků