Hlavní obsah

Šestý ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje zná své vítěze

Novinky, Ivo Šašek

Celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Plzeňského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 78 produktů od 31 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích.

Foto: Ivo Šašek

Z práce hodnotitelské komise soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2015

Článek

Sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR se sešla 12. května v areálu Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech.

„Úroveň posuzovaných výrobků v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje byla vysoká, zejména v kategoriích Masných výrobků a Ovoce a zelenina. Velmi potěšitelné je i to, že malí a střední výrobci kladou důraz na správné označení svých produktů a na kvalitu použitých surovin, stejně jako na vyšší míru přidané hodnoty,“ uvedl předseda hodnotitelské komise Ing. Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství ČR.

K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 8 výrobků z následujících kategorií (v jedné kategorii nebyla značka přiznána žádnému výrobku):

1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Výrobek: Přešínská játrová paštika zauzená

Výrobce: HEREJK s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé

Výrobek: Brodská klobása

Výrobce: MASO WEST s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu

Výrobek: Přírodní sýr

Výrobce: Soukromá farma Holštýn – Minimlékárna JOMA

4. Mléčné výrobky ostatní

Ocenění neuděleno

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Výrobek: Kváskový chléb pšenično-žitný

Výrobce: Pekařství U Seberů

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Výrobek: Klatovské duo řezy

Výrobce: Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Výrobek: Nebílovský mošt – příchuť jablko - hruška

Výrobce: LUKRENA a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Výrobek: Lahodný křimický zelný salát s koprem

Výrobce: Ing. Jaroslav Lobkowicz

9. Ostatní

Výrobek: Jahodová zmrzlina

Výrobce: Pavel Štáhlich

„Zájemci budou mít příležitost blíže se v Plzeňském kraji seznámit s vítěznými výrobky na 16 předváděcích akcích s ochutnávkami v průběhu léta a podzimu. Dovoluji si tímto pozvat nejširší veřejnost na oficiální předání cen vítězům tohoto ročníku soutěže do areálu Plzeňského Prazdroje 29. května v rámci akce Plzeňského kraje - Chutě Evropského regionu Dunaj – Vltava a Festivalu regionálních potravin,” řekla Ing. Radana Šašková z MAS Pošumaví z.s., jednoho z administrátorů soutěže.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku.

V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond.

Reklama

Výběr článků

Načítám