Hlavní obsah

Šestkafest umožnil dětem nahlédnout do světa divadla

Novinky, Štěpánka Friedrichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 25. - 27. listopadu proběhl na Stanici techniků DDM hl. m. Prahy druhý ročník divadelní přehlídky plné skvělých představení nejen pro děti s názvem Šestkafest.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Víkendová akce byla velkou příležitostí pro děti aktivně nahlédnout do světa divadla. Byla určena jak dětem, které navštěvují divadelní kroužky, tak úplným začátečníkům, kteří nemají s divadlem dosud žádnou zkušenost. Hlavním cílem bylo děti seznámit s kvalitními divadelními inscenacemi, o inscenacích diskutovat, rozvíjet divadelní dovednosti ve workshopech a blíže se seznámit s některým divadlem Prahy 6, tentokrát s divadlem Dejvickým.

Možnost přespávání na stanici rovněž umocnila intenzitu zážitku. Všichni si tak vychutnali divadelní přehlídku s daleko větší intenzitou, blíže se seznámili, našli nové přátele a zažili naplno skvělou atmosféru.

Celá akce odstartovala již v pátek dopoledne představením studia Damúza a jeho Batosněním, které bylo určeno pro ty úplně nejmenší. Uvedlo je do světa zvuků, hlasů, pohybů, dotyků a loutek. Rovněž délka 35 minut byla úměrná věku dětí.

Slavnostní zahájení proběhlo v pátek večer a celá přehlídka trvala až do nedělního odpoledne.

Skvělá byla páteční večerní prohlídka nedalekého Dejvického divadla, které se těší mezi pražskými divadly velké oblibě. Účastníci viděli přípravy nově vznikající inscenace, podívali se do zákulisí a od paní dramaturgyně, která návštěvníky provázela, se dozvěděli spoustu zajímavých informací o chodu divadla i veselé situace ze zákulisí.

V sobotu se na akci se představily dětské, studentské, ale i profesionální soubory a po bloku divadelních představení následovala vždy diskuse, na které se děti vyjádřily k tomu, co právě viděly, a nadšeně diskutovaly. Za zmínku stojí například divadelní představení talentovaného souboru Cestička. Třicetiminutová adaptace knihy Příšerné příběhy strýce Montaguea od Chrise Priestleyho byla velmi povedená a líbila se všem, kdo ji měli možnost zhlédnout.

Sobotní večer byl ve znamení divadelních improvizací. V populárním zápase v improvizacích se utkaly týmy Improstor z Plzně a pražský Poločas nápadu. Zápas řídil přísný rozhodčí a plný sál diváků si užíval nejen zábavné improvizace, ale i možnost hlasovat, který z týmů se jim více líbil.

Nedělní program nabídl mimo jiné poetické loutkové představení Divadla Střípek Plzeň s názvem Bílobílý svět. V závěru programu se představily dvě skupiny ze ZUŠ Ilji Hurníka z Prahy 2. Dětský soubor Picola zahrál hravé a bezprostřední představení Čerti v nebi, druhá studentská skupina Nepochopení představila svou autorskou hru Mrtvé vlasy.

Po celý víkend probíhaly kromě představení i workshopy pod vedením zkušených lektorů. V prvním z nich se děti věnovali divadelnímu pohybu, práci s rekvizitou, druhý workshop vedl zkušený lektor improvizační ligy a děti a studenti si v něm trénovali dovednosti potřebné pro improvizační divadlo. Třetí, redakční, mapoval a zaznamenával celou přehlídku novinářskýma očima.

Víkendový Šestkafest se letos mimořádně vydařil a všichni už se těší na příští, v pořadí již třetí ročník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám