Hlavní obsah

Sedlo na Šumavě – Keltové si uměli vybrat místo pro své hradiště

Novinky, Jan Kaše

Nad obcí Albrechtice u Sušice se ve výšce 902 metrů nad mořem nachází druhé nejvýše položené hradiště v Čechách - bývalé keltské oppidum, které i v dnešní době vyvolává mnoho otázek.

Foto: Jan Kaše

Sedlo u Albrechtic-tajemné místo s bohatou historií

Článek

Keltové bezesporu patřili v dávné minulosti k nejvyspělejším civilizacím. Dokázali využívat bohatství, které poskytovala příroda - těžili železnou rudu, rýžovali zlato, dobývali tuhu. Zároveň byli zručnými řemeslníky, kteří vyráběli nádherně zdobené šperky, zbraně či nádobí. Jako první na našem území začali razit zlaté mince.

Druidové

Zvláštní postavení měli v keltské společnosti kněží-druidové, kteří prováděli různé rituály a pravděpodobně ovládali i magii. Stát se druidem vyžadovalo údajně až dvacet let studia. Co ale bylo obsahem tak dlouhodobého vzdělávání a kdo se vlastně mohl stát druidem? Odpověď není jednoznačná, protože nám chybí písemné či jiné relevantní prameny. Autoři knihy Skrytá česká historie uvádí, že druidský úřad se nedědil: “Druidové si sami podle určitých znaků vybírali nové členy této třídy. Bohužel nevíme, jaké znaky to byly…u vybíraných adeptů mohlo také jít o zvýšenou senzibilitu“.

Oppidum na Sedle 

Pro svoji ochranu si Keltové stavěli opevněná hradiště-oppida. Na výběru místa se zřejmě díky svým schopnostem a znalostem výraznou měrou podíleli právě druidové. Jedno takové se nachází i nad obcí Albrechtice, jehož vznik je datován do období po roce 600 př.n.l. Proč však vzniklo právě zde, když v bezprostředním okolí nevedla žádná obchodní stezka? Báli se Keltové někoho nebo něčeho? Určitě, neboť na vrcholu Sedla, kde jsou svahy na všech stranách příkré a vysoko nad úrovní okolního terénu, vybudovali obranné kamenné valy o délce téměř jednoho kilometru, které místy dosahují výšky až deseti metrů. Poloha oppida jim zároveň zajišťovala výhled a kontrolu nad širokým okolím.

Rozhledna    

Na vrcholu Sedla se dnes kromě dochovaných obranných valů nachází i téměř 28 metrů vysoká rozhledna, dokončená v listopadu 2009, kterou můžete zdarma navštívit po celý rok. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám