Hlavní obsah

Sdílená kola startují v Havířově, denně budou dezinfikována

Novinky, Josef Zajíc

Další, již druhou sezonu se budou používat v Havířově pro zájemce sdílená kola. Sezona zápůjček startuje 1. dubna. Bicyklů a stanovišť bude ve městě oproti loňskému roku dvojnásobek. Společnost Nextbike bude denně provádět dezinfekci virucidním prostředkem.

Foto: Josef Zajíc

Sdílená kola v Havířově začínají druhou sezónu.

Článek

Poprvé mohli občané i návštěvníci města vyzkoušet bikesharing v Havířově od července do listopadu loňského roku.

Stejně jako v roce 2019, tak i letos bude prvních 15 minut jízdy výpůjčky díky podpoře města Havířova zdarma. Prodlužuje se doba placené jízdy. Na místo loňských 30 budou moci uživatelé jezdit 45 minut. Jízdné pak bude stát stejně jako vloni, tedy 20 korun.

„Kvůli snížení rizika šíření onemocnění COVID-19 bude společnost Nextbike provádět průběžnou každodenní dezinfekci. Pracovníci firmy očistí řídítka, zámek i sedlo. Zároveň bych rád požádal občany, aby v současné době omezení pohybu kola nevyužívali k rekreaci, ale jen k nejnutnější přepravě, například do práce a z práce domů nebo na nákup potravin či léků,” informoval náměstek primátora města Havířova pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Provoz sdílených kol Havířov spustil 26. července 2019. Za tři měsíce se do systému registrovalo více než 5 166 uživatelů, kteří si jízdní kolo vypůjčili více než 30 000krát. V této době proběhlo ve měste denně asi 300 výpůjček. I díky těmto číslům se vedení města Havířova rozhodlo zvýšit, jak počet kol, tak i počet stanovišť.

„V tuto chvíli se počet kol zvýší z předešlých 70 kusů na 150 kusů a vzroste z 20 na 50 stanovišť. V umísťování těchto nových stanovišť byly prioritně zohledněny podněty občanů Havířova a okolí,” uvedla vedoucí odboru komunálních služeb Iveta Grzonková.

Nejvyužívanějšími stanice pro půjčení a vrácení kol byly stanice: Náměstí republiky - 7 666 výpůjček a 7 366 vrácení, Lázeňská ulice - 4 254 výpůjček a 4 231 vrácení, autobusové nádraží - 3 958 výpůjček a 3964 vrácení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám