Hlavní obsah

Sbor Zvonky z Mnichova Hradiště slaví hudbou. Koncert k 25. výročí je vyprodán

Novinky, Kristýna Motlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětský pěvecký sbor z Mnichova Hradiště funguje již čtvrt století. Úctyhodné výročí se rozhodl náležitě oslavit a uspořádal pro všechny své fanoušky velkolepé vystoupení.

Foto: DPS Zvonky

Takto slavily Zvonky své 20. výročí před pěti lety

Článek

Neuvěřitelných 25 let fungování má za sebou Dětský pěvecký sbor Zvonky z Mnichova Hradiště. Po celou dobu ho navíc vedou stejní sbormistři – manželé Alena a Ladislav Hejlovi. Na klavír sbor doprovází jejich syn Tomáš.

Přes překážky ke hvězdám

Při příležitosti chvályhodného jubilea sbor připravil výroční vystoupení v mnichovohradišťském městském divadle. Koncert se uskuteční v pátek 19. října od 18 hodin, tedy na den přesně od první zkoušky před pětadvaceti lety.

Na tu zavzpomínala sbormistryně Alena Hejlová: „Nedávno mi bývalá členka sboru vyprávěla, že skoro celá 6. A tenkrát přišla na konkurz, protože je Láďa (sbormistr – pozn. aut.) coby vyučující matematiky pozval a slíbil, že je bude zkoušet po dvojicích či trojicích. Tak přišli, ale nakonec jsme je zkoušeli jednotlivě, prý ta předchozí hláška o zkoušení ve dvojicích byl vtip, pravil Láďa.“

V odlehčeném duchu a s humorem probíhají zkoušky dodnes. Zatímco té první se před 25 lety zúčastnilo 32 zpěváků, sbor se od té doby značně rozrostl a letos za Zvonky zpívá 55 dětí.

Během pětadvacetileté historie pěvecký sbor zazpíval na téměř 400 koncertech, nejčastěji v rodném Mnichově Hradišti. Zvonky měly ale také 21 koncertů v Německu a 9 ve Švýcarsku. Zúčastnily se 16 soutěží pěveckých sborů a ve 12 případech získaly zlaté pásmo, tedy nejvyšší možné ocenění.

Jubilejní koncert se vší parádou

Na páteční koncert připravili sbormistři se svými zpěváky unikátní program. Kromě vystoupení hlavního sboru Zvonky a přípravky Zvonečky totiž zazpívá také uskupení pracovně nazvané Pětadvacítka. Jde o sbor složený právě k příležitosti výročí, a to z bývalých členů, kteří měli zájem se zapojit.

„Společně také všechny tři sbory zazpívají tři písničky, které nás už dlouho doprovázejí, některé i 20 let,“ dodala sbormistryně Hejlová.

Večerem bude tradičně provázet Eduard Havránek. Kromě rodin příbuzných navštíví koncert také několik hostů, především z řad sbormistrů pěveckých sborů z okolí. O vstupenky pro širokou veřejnost byl velký zájem, proto jsou již několik týdnů vyprodané.

Reklama

Výběr článků

Načítám