Hlavní obsah

Saxtet Štěpána Markoviče koncertuje v Litoměřicích i v Praze

Novinky, Vladimír Lachout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncert jednoho z nejuznávanějších jazzových saxofonistů Štěpána Markoviče, ve kterém představuje své nejnadanější studenty konzervatoře, se v březnu uskuteční v litoměřickém hotelu Salva Guarda i v pražském clubu Jazz Time.

Foto: Vladimír Lachout

Štěpán Markovič a jeho Saxtet vystoupí v Litoměřicích i v Praze

Článek

Projekt Saxtet vznikl neplánovaně: profesor Štěpán Markovič navázal při mezinárodní školní akci spolupráci s italskou Saint Louis College of Music, která je pořadatelem tamějšího festivalu Roma Jazz´s Cool. Festival uvádí původní projekty spájející hudebníky různých krajin s italskou scénou.

V roce 2009 byl jeden z koncertů věnován dvěma hudebníkům podobného jména: americký pianista Phil Markowitz vystoupil tehdy s mezinárodní formací a jazzový saxofonista Štěpán Markovič představil prvně svůj Saxtet. Od této doby se projekt objevuje na hudební scéně a publikum jej přijímá více než kladně.

V současné době se připravuje vydání druhého koncertního alba, které se natáčelo v rámci cyklu Jazz na Hradě. První desku pokřtil dokonce prezident Václav Klaus, který patří mezi posluchače Saxtetu Štěpána Markoviče.

Jazzman Markovič patří mezi nejuznávanější jazzové umělce a nejvyhledávanější studiové hráče. Doprovázel množství tuzemských, ale i zahraničních hvězd. Za zmínku jistě stojí koncert s Rayem Charlesem či Lizou Minnelli nebo deska natočená s prezidentem Billem Clintonem nebo členem slavných Living Colour Dougem Wimbishem.

Saxtet, jehož součástí je například i saxofonista Ondřej Štveráček (nominace na cenu Anděla) nebo pianista Tomáš Jochmann, přijede v březnu koncertovat mj. do hotelu Salva Guarda (25. 3.) v Litoměřicích či do clubu Jazz Time (26. 3.) v centru Prahy.

Cílem koncertů Štěpána Markoviče je názorně předvést publiku jeho pedagogické krédo: hudební dovednosti komunikuje se studenty nejlépe společným muzicírováním a na základě vzájemného partnerství...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám