Hlavní obsah

Sasové přivezou na Holiday World velký model lokomotivy Saxonia

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos si na stánku Saska přijdou na své zejména fanoušci parní železnice. Na 100 metrech čtverečních představí lákavé turistické cíle a tipy na výlety dvanáct saských společností zastřešených společností na propagaci cestovního ruchu Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen (TMGS).

Foto: Verkehrsmuseum Dresden

Lokomotiva Saxonia bude součástí saské expozice veletrhu

Článek

Sasko se představí na pražském veletrhu Holiday World ve dnech 20. až 23. února.

U příležitosti letošního dubnového 175. výročí zahájení provozu na první německé železniční trati mezi městy Drážďany a Lipsko přestaví Sasové v Praze poprvé turistickou síť spojující historická místa se vztahem k parní železniční dopravě Parní železnicí po Sasku, německy Dampfbahnroute Sachsen.

Na veletrh přijedou partneři turistického kooperačního projektu, např. zástupci Přísečnické dráhy Prießnitztalbahn, Saské hornolužické železniční společnosti a drážďanského dopravního muzea Verkehrsmuseum Dresden. Všichni přítomní zástupci mluví česky. Jeden ze zaměstnanců kooperační sítě pozdraví návštěvníky veletrhu železničářsky pěkně po stavovsku, tedy v uniformě Saské královské železnice.

Přivezou model lokomotivy Saxonia

Tlumočníkem turistické »Parní železnicí po Sasku« bude český moderátor Petr Kumpfe. Sasové přivezou i další české informační materiály. Parní lokomotiva Saxonia je pro mnohé „živým“ symbolem první německé železniční trati z Drážďan do Lipska. A je dobře známá i mezi českými železničními nadšenci.

Drážďanské dopravní muzeum s sebou do Prahy přiveze model Saxonie v měřítku 1:10. Tento již 80 let starý exponát ze dřeva, mosazi a železa je metr dlouhý, 25 cm široký a včetně komínu 57 cm vysoký. Saxonia patří k inventáři již od založení muzea v roce 1952, ale v muzeu je vystavena i skutečná Saxonia.

Drážďanské dopravní muzeum připravilo speciální jubilejní výstavu o historii železnice v Německu, která se koná od 8. dubna do 28. září 2014. Týden oslav výročí trati mezi Drážďany a Lipskem se koná od 7. do 13. dubna.

V rámci slavností proběhne v Lipsku i Drážďanech řada akcí. Mimo jiné i drážďanský sraz parních lokomotiv od 11. do 13. dubna.

Na stánku Saska se bude promítat dokumentární film prezentující Sasko coby německou spolkovou zemi s nejvyšším počtem stále funkčních historických parních železnic.

Kromě výše jmenovaných společností se na veletržním stánku v Praze budou prezentovat  Drážďany, drážďanská opera Semperoper, saská vinařství podél Labe, Země zámků Sasko (Schlösserland Sachsen), Horní Lužice (Oberlausitz), saské Polabí (Sachsiches Elbland) a letiště Drážďany (Dresden Flughafen).

Návštěvníci obdrží širokou škálu informací a informačních materiálů v českém jazyce. Mnoho z přítomných zástupců mluví česky.

Reklama

Výběr článků

Načítám