Hlavní obsah

Sám sobě poslal výhrůžný dopis

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiatřicetiletý občan z Kostelce nad Labem na Mělnicku měl v plánu emigrovat z ČR. Při žádosti o azyl chtěl zahraničním imigračním orgánům předložit nezpochybnitelný důkaz, že jej mají v hledáčku údajní čeští rasisté, kteří mu měli vyhrožovat drsnými výhrůžnými dopisy s nacistickou rétorikou.

Foto: Martin Tlustý

Vykutálenou rádoby oběť údajného rasového násilí zkušení kriminalisté prokoukli zakrátko po nahlášení události.

Článek

Dotyčný muž se vypravil na místní oddělení Policie ČR, kam s sebou přinesl pošťákem doručený dopis s následujícím výhružným sdělením: „Tahnete z naší obce a tyhle země, Cechy patri Cechum, ne cikanum a misencum, white power, do plynu s vami, pochcípejte stejnak vas všechny driv nebo pozdeji vyhladíme… Bila sila.“

Na stroji napsaný dopis, jehož část textu uvádíme v autentickém přepisu, přinesl muž s sebou policejním vyšetřovatelům v úterý 17. ledna s tím, že mu dopis přišel na jeho adresu ve středu 11. ledna.

Policisté dopis zajistili jako listinný důkaz a zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, za který hrozí pachateli trest odnětí svobody až na tři roky.

Kriminalisté ale brzy zjistili a prokázali, že uvedený rasistický dopis oznamovatel sám napsal i sám sobě zaslal klasickou poštou.

Následným výslechem bylo zjištěno, že muž chtěl policejním potvrzením o odložení případu zahraničním imigračním úředníkům prezentovat svoji verzi o údajném rasovém pronásledování jak sebe, tak i své manželky na území České republiky, což mu v případě uznání mělo následně zajistit humanitární benefity, jež vyspělé země poskytují skutečně pronásledovaným uprchlíkům jako startovné do nového života.

Protože však odhalený muž nikoho konkrétního křivě neobvinil, policistům nakonec nezbylo, než případ odložit.

Reklama

Výběr článků

Načítám