Hlavní obsah

Salesiáni učí i pomáhat

Novinky, Hana Machová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před nedávnem proběhla tiskem zpráva o požáru v Teplicích-Proseticích. Zvedla se vlna solidarity s maminkou a jejími dětmi. Jedni z prvních pomocníků byli ze Salesiánského střediska.

Foto: Jiří Čonka

Pavel Špivák

Článek

O pomoci jsem se dozvěděla vlastně náhodou. Kolegy Pavla Špiváka jsem se ptala, jak si odpočinul ve volných dnech na přelomu roku. S úsměvem a nadšením mi vyprávěl, jak ho potěšili "jeho" kluci ze sportovního kroužku. 

Stejně jako i ostatní se dozvěděl o požáru na prosetickém sídlišti. Rodinu znal, a když je oslovil s nabídkou pomoci, zjistil, že nejdříve je nutné byt očistit od kouře a opravit zdi. 

Přizval dalšího kolegu a dva klienty střediska. Připojil se k nim i učitel místní základní školy. Jak sám Pavel řekl, hned na to vlítli. Očistili zdi, sundali zbytky obložení na stropě, opravili ohořelá místa a vymalovali.

„Byl jsem na ty své kluky neskutečně hrdý, jak makali,” řekl Pavel Špivák.

Členové střediska dodávají: „Jsme pedagogové a sociální pracovníci. Důležité pro nás je být i příkladem našim klientům.”

A to se o letošních vánočních prázdninách opravdu povedlo. Je prima, když kluci pomáhají při drobných opravách ve středisku. Učí se přitom nové dovednosti, které využijí při úpravách vlastního bydlení. Jsme rádi, že se děti pravidelně zapojují i do úklidu okolo středisek. Učíme je mít zájem o místo, kde žijí.

Salesiánské středisko působí v Teplicích-Proseticích dvacet let. Přijďte si ho prohlédnout při Dnu otevřených dveří 21. února. Prohlídku prostor doplní hry a soutěže pro děti, ukázky činností v zájmových kroužcích, setkání zaměstnanců a dobrovolníků i veřejný kulatý stůl.

Reklama

Výběr článků

Načítám