Hlavní obsah

Sálem Kulturního zařízení ve Valašském Meziříčí budou znít housle Svěcených

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S-klub Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí připravil hudební lahůdku pro všechny milovníky komorní hudby. Čtvrtek 22. října zde totiž bude patřit jednomu z nejvýznamnějších českých houslistů, Jaroslavu Svěcenému s dcerou Julii Svěcenou. Koncert začne v 19.30 hodin.

Foto: Promo Jaroslav Svěcený
Článek

Rodák z Hradce Králové a jeden z nejvýznamnějších českých houslistů současnosti Jaroslav Svěcený přijede do Valašského Meziříčí a vystoupí zde se svou dcerou, skvělou houslistou Julií Svěcenou. Koncertem, jenž čítá osm skladeb známých skladatelů, je na klavír bude doprovázet pražský klavírista a účastník mezinárodních soutěží Václav Mácha.

Jaroslava Svěceného mohou posluchači pravidelně slýchat na vlnách Dvojky Českého rozhlasu, kde je jedním z moderátorů Nočního Mikrofóra. Jeho dcera Julie je v současné době mimořádnou posluchačkou v houslové třídě vynikajícího houslisty a pedagoga, profesora Rodneyho Frienda (Velká Británie) a již v tak útlém věku má za sebou mnoho soutěžních úspěchů.

Na houslovém koncertě zde divákům v první polovině večera zahrají transkripci pro dvoje housle Ouverture z Mozartovy Figarovy svatby, Sonátu č. 3 Johannese Brahmse, autorskou skladbu Chrámová fantasie i dobovou transkripci Ouverture Kalif z Bagdádu skladatele Francoise Adriena Boieldieua.

Po přestávce budou pokračovat houslovým sólem z pohádky Radúz a Mahulena skladatele Josefa Suka, dvěma koncertními dui Z domoviny Bedřicha Smetany, historií tanga pro housle a klavír Astora Piazzolly a na závěr odehrají pět kusů pro dvoje housle a klavír Dmitrije Šostakoviče.

Vstupenky na jedinečný houslový zážitek budou k dostání na místě od 18.30 hodin. V předprodeji jsou k dostání v Turistickém informačním centru do 17.00 hodin. Více informací na www.kzvalmez.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám