Hlavní obsah

S Václavem Havlem dnes souvisí dvě výročí. Letošní zimu „získal“ nové památníky i v Ústeckém kraji

Novinky, Lucie Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes, 4. ledna, je to přesně osm let od chvíle, co do rodinné hrobky uložena urna s popelem exprezidenta Václava Havla, jehož odkaz je stále živý. Důkazem jsou nově vznikající pietní místa nebo obelisky. Jeden z nich je vystaven od zimy v Chomutově, další přibyl v prosinci například v Podbořanech.

Foto: Lucie Bartoš

Obelisk pravdy a lásky v chomutovském kostele

Článek

Čtvrtý leden je „havlovským výročím“ z dalšího důvodu. Právě v tento den, roku 1997, si bral svou druhou manželku Dagmar (k uložení urny tedy v roce 2012 došlo rovných patnáct let od sňatku).

Obelisk pravdy a lásky v Chomutově

Volně přístupný byl výjimečně během adventu kostel sv. Kateřiny v Chomutově, kde byl letos u příležitosti 30 let od Sametové revoluce instalován „Obelisk pravdy a lásky“ s otiskem ruky Václava Havla. Získal jej sochař Karel Meloun konkrétně 12. února 1990 při návštěvě exprezidenta.

Umělec neměl se svým nápadem od počátku na růžích ustláno. Chtěl původně vytvořit šestimetrovou sochu a trval na jejím umístění přímo na náměstí. To se ale místním politikům nezamlouvalo.

Navrhovali atrium knihovny, protože Havel byl koneckonců literát. „Vhodnějším a kulturnějším prostředím je atrium chomutovské knihovny, kde by bylo možné pietnější umístění památky na prezidenta, ale i spisovatele a dramatika, než mezi zaparkovanými auty na náměstí,“ vysvětlovala tehdy postoj města novinářům Šárka Schönová, tisková mluvčí.

Melounovi to připadalo nedůstojné, dokonce vytvořil protest-dílo Obelisk pravdy a lásky II., a to ve Vejprtech na Mezinárodním sochařském sympoziu.

Letos nakonec obelisk našel místo v prostorách kostela, který je ve správě muzea. Tam má dle plakátů zůstat do 1. února. V době adventu do kostelních prostor houfně proudí lidé, zapalují svíčky do tvaru srdce. Prohlížejí si třicetileté fotografie z někdejší Havlovy návštěvy Chomutova, které spatřily světlo světa letos vůbec poprvé.

„Autorem je muzejní fotograf Hugo Sedláček,“ prozradil přímo na místě jeho kolega, historik muzea Jiří Kopica. Na zemi leží i fotografie, kde o třicet let mladší Karel Meloun žádá Havla o otisk ruky do modelíny.

Kam se obelisk poděje poté, kdy má jeho vystavení v chrámu skončit? O tom rozhodne Melounova žena Máša, které ho věnoval.

Podbořany: Gesto vítězství je opravdu velké

V Podbořanech také nově přišli s horní končetinou prvního polistopadového prezidenta. Nejde ale o obelisk ani obtisk dlaně ve skutečné velikosti, ale o nadrozměrnou dřevěnou ruku, která je jako socha umístěna do středu náměstí. Tmavohnědá skulptura, která zobrazuje známé Havlovo gesto s prsty ve tvaru písmene „Vé“, nese název Gesto vítězství. Vedle ní je umístěn věnec a během adventu přibývaly i zapálené svíčky.

Autorem je dřevosochař Martin Kučera z Nového Bydžova, kterého již v městečku na Lounsku již znali. Jeho díla byla už rok předtím na náměstí k vidění v době Vánoc.

Symbolická socha letos vznikala přímo u radnice v areálu moštárny. Měří dva metry a je zpracována z dubového dřeva, opracována byla hrubě pomocí motorové pily a poté obroušena a dostínována syntetickou barvou s následnou patinou. Sochu během listopadu odhalil místní starosta Radek Reindl. Zdejší „havlistické“ dílo, které nese letopočty 1989-2019, bude trvalé, město jej od tvůrce koupilo za 16 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám