Hlavní obsah

S turistickým pasem za Santiniho památkami

Novinky, Sylvie Kročáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od středy 1. srpna se po dvou letech příprav rozbíhá první fáze projektu Putování za Santinim. Za ojedinělým počinem stojí stejnojmenné občanské sdružení, jehož cílem je seznámení široké veřejnosti s dílem jednoho z nejvýznamnějších českých barokních architektů Jana Blažeje Santiniho-Aichela.

Foto: Sylvie Kročáková

Santiniho hvězda (klášter Kladruby) - logo občanského sdružení Putování za Santinim

Článek

Fenomén Santiniho architektury se začíná dostávat do povědomí široké veřejnosti. Za vzrůstajícím zájmem o tuto osobnost a jeho tvorbu na poli architektury stojí mimo jiné i občanské sdružení Putování za Santinim, které si jako svůj prvotní a nejdůležitější cíl vytyčilo přiblížit všem zájemcům život, dílo a myšlenky tohoto barokního architekta, který svým významem dalece přesahuje hranice České republiky.

U zrodu myšlenky a jedním z duchovních otců celého projektu byl v loňském roce zesnulý Prof. PhDr. Mojmír Horyna, největší znalec Santiniho architektury, který tomuto umělci zasvětil celý svůj život. Byl to právě on, kdo z velké části pomáhal celému nápadu vtisknout vizi, vysokou úroveň odbornosti a jedinečný šarm. A je to právě památka na jeho osobu, která je pro všechny zúčastněné silnou motivací nezklamat a dostát původní myšlence.

Jako základní kameny poznání Santiniho díla bylo vybráno deset významných objektů, které jsou zpřístupněny veřejnosti. Ty by měly sloužit návštěvníkům jako hlavní zastávky na cestě za poznáním díla a myšlenek architekta. Jedná se o širokou škálu především církevních objektů (kostely, kaple, bývalý konvent, bývalé proboštství), která dává šanci porovnávat a zamýšlet se. Putování po těchto památkách je rozděleno do tří základních okruhů - Západočeského (Kladruby, Plasy, Mariánská Týnice), Východočeského (Sedlec u Kutné Hory, Chlumec nad Cidlinou, Želiv) a Moravského okruhu (Žďár nad Sázavou, Rajhrad).

Na všech uvedených objektech můžete od 1. srpna na vyžádání získat turistický pas, který bude sloužit jako váš průvodce na cestě za Santinim a sbírat na nich razítka se Santiniho šesticípou hvězdou. Pokud se vám podaří nasbírat všech deset razítek, můžete se stát čestnými členy Klubu přátel Santiniho a za odměnu se můžete těšit na drobný tematický dárkový balíček. K turistickému pasu je vydán i katalog deseti vybraných objektů, sada pohlednic, kde jsou všechny objekty zachyceny nebo kalendář, ve kterém vám Santiniho stavby budou dělat společnost nejeden rok.

Prozatím se jedná pouze o malý střípek celé mozaiky aktivit, které si občanské sdružení Putování za Santinim dalo za úkol. Mezi další počiny budou patřit komentované zájezdy po jednotlivých okruzích, tematické přednášky pro širokou veřejnost, tvorba publikací zaměřených na osobu a dílo Jana Blažeje Santiniho-Aichela a další odborně i turisticky lákavé záležitosti.

O novém projektu, Santiniho pasech, deseti vybraných architektonických počinech, o jejich tvůrci, stejně jako o veškerém dění v občanském sdružení Putování za Santinim se můžete více dozvědět na internetových stránkách www.santini.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám