Hlavní obsah

S radostí se vracím do útulného ústeckého divadla, říká slovenská režisérka Hlinková

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 14. a 16. června ohlásil soubor Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem premiéry opery Georgese Bizeta Carmen. Očekávanou inscenaci nastudovala slovenská režisérka Andrea Hlinková, která nehostuje v Ústí poprvé, pod hudební nastudování se podepsal dirigent Miloš Formáček.

Foto: Jan H. Fuchs

Režisérka Andrea Hlinková s představitelem Zunigy - Radkem Krejčím, který slaví v těchto dnech 55. narozeniny.

Článek

Choreografie je dílem Vladimíra Gončarova, výtvarníkem scény a kostýmů je Josef Jelínek, sbormistrem je Jan Snítil. Účinkují sólisté, sbor, balet a orchestr Severočeského divadla v Ústí nad Labem. To je tým nové operní inscenace Carmen.

Toto mistrovské dílo neustále fascinuje nádhernou barevností orchestru, strhující dramatičností i úžasnými áriemi. Libretisté Henri Meilhac a Ludovic Halévy se inspirovali rozsáhlou novelou Prospera Meriméea - příběhem hrdé a sebevědomé femme fatale, rafinovaně předvádějící svou ženskost a smyslnost, jejíž svádění dohání hodného muže k pozvolnému úpadku.

Vášně převedené Bizetem tak mistrně do tónů dávají lehce zapomenout, že skutečně „svobodná“ láska, jak ji se smrtícím účinkem požaduje hlavní hrdinka, nemůže existovat. Opera je nastudována ve francouzském originále.

Sama režisérka Andrea Hlinková přiznává, že operní sezónu 2018/19 otevírala velkolepou českou národní operou Libuše v hlavní roli s Evou Urbanovou, kterou uvádělo Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem ke stému výročí vzniku Československa. Mezitím režírovala Rossiniho Otella v Státní opeře v Banské Bystrici, Mozartovo Cosi fan tutte v Olomouci a operní sezónu ukončila opět v Severočeském divadle v ÚNL nádhernou veristickou operou – Bizetovou Carmen.

„S radostí se vracím do tohoto útulného divadla, plného zajímavých a příjemných lidí,” říká Andrea Hlinková. „Za poslední roky jsem si tu vybudovala upřímné přátelství, nejvíc se sólisty opery. K srdci mi nejvíc přirostl Radek Krejčí (v inscenaci Carmen vytvořil postavu Zunigy, pozn. aut.), se kterým jsme si blízcí nejen po umělecké a profesní stránce, ale i po lidské. Radek je člověk s velkým srdcem a charizma, které se projevují naplno nejen na jevišti, ale rovněž v osobním kontaktu. Při charakterových postavách, které spolu vytváříme, cítím v jeho hlase vášeň, radost, ale i smutek a žal, které vytváří autenticitu hlavně ve veristických operách, jakou je právě Carmen. Jeho hlas dostává tvárnost a dynamiku odrážející právě všechny prožité emoce za ty roky strávené na deskách, jež znamenají svět pro nás – výkonné umělce.”

A protože se představitel Zunigy (mimochodem, v neděli 16. června zpíval druhou premiéru) dožívá v těchto dnech životního jubilea, milou gratulaci mu věnuje i paní režisérka: „Radku, z celého srdci ti přeji k tvým 'kulatinám' jen to nejlepší, hlavně ať neztrácíš chuť prožívat všechny divadelní radosti i starosti naplno i nadále, a doufám, že spolu ješte vytvoříme ještě řadu pěkných operních postav.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám