Hlavní obsah

S odvahou jde všechno líp aneb Opočno otevřelo zmodernizované koupaliště Broumar

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se začátkem léta dostali obyvatelé Opočna i širšího regionu a s nimi také návštěvníci Podorlicka dárek v podobě moderně zrekonstruovaného koupaliště Broumar. Ke slavnostnímu otevření došlo 25. června za ukázkově letního dne s teplotou kolem třicítky, sluncem a modrou oblohou. Vodomilové se dočkali.

Foto: Dana Ehlová

Ve čtvrtek 25. června v Opočně slavnostně otevřeli zmodernizované koupaliště Broumar.

Článek

Modrá páska byla přestřižena kolem 14. hodiny a téměř vzápětí se v bazénu objevila první natěšená plavkyně. Další ji následovali a potvrdili správnost rozhodnutí města zmodernizovat areál na břehu rybníka Broumar, kde veřejná plovárna existovala už před sto lety.

Přeměna dosluhujícího koupaliště v moderní bazén pro velké i malé a dětské brouzdaliště z nerezu s několika zábavnými prvky si vyžádala 31 milionů korun, což není na město velikosti Opočna zrovna málo. Navíc zhruba osmdesát procent z této částky pokryl úvěr. Byla to ale správná volba.

„Přestože na rekonstrukci koupaliště není dotace, rozhodli jsme se v zastupitelstvu pro tuto investici. Budu velice ráda, když všichni začnete areál využívat,“ řekla během slavnosti směrem k početné veřejnosti starostka města Šárka Škrabalová.

Zástupce zhotovitele Berndorf Bäderbau – Rudolf Cieslar – navíc vyzdvihl nízkou údržbu, nízké provozní náklady, a především dlouhodobou životnost koupaliště v tomto provedení.

To hejtman Jiří Štěpán vystihl symboliku mezi znakem města, aktuálním počasím a novým koupalištěm: „Dnešní den se odehrává ve znamení dvou barev. Jedna barva odpovídá slunci, které má Opočno ve znaku, a dnes je patrné, že nad Opočnem slunce nezapadá. Druhou barvou je modrá. I tu má Opočno ve znaku, a navíc je to barva vody ve vašem koupališti.“

V závěru ještě vyslovil uznání: „Máte můj obdiv, že jste do toho šli. Pro tak náročnou akci je potřeba mít odvahu a v Opočně rozhodně vedení města a paní starostka odvahu mají, protože nic takového by jinak nevzniklo.“

A pak už přišlo to nejdůležitější. Přestřižení pásky a otevření celého areálu pro veřejnost. Jakmile cvakly nůžky, ozval se potlesk. A protože se nové koupaliště otvíralo právě v Opočně, nebyl na řadě přípitek šampaňským, ale všichni aktéři si „přiťukli“ pohárkem s ryze opočenskou a široko daleko velice oblíbenou opočenskou zmrzlinou, která v tomto případě chutnala obzvlášť výborně.

Reklama

Výběr článků

Načítám