Hlavní obsah

S němčinou na slovíčko na českobudějovickém náměstí

Novinky, Jaroslav Remta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým putovním projektem S němčinou na slovíčko se zájemci mohou seznámit v úterý 15. května. Akce se uskuteční na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. v rámci kampaně Šprechtíme. Program začíná již dopoledne a bude pokračovat do pozdních odpoledních hodin.

Foto: Petr Kadlec

Pohled na náměstí Přemysla Otakara II

Článek

Projekt Šprechtíme usiluje o rozšíření výuky německého jazyka. V osmi univerzitních městech chce apelovat zejména na rodiče, kteří mají ve svých rukou rozhodnutí o budoucím vzdělání svých ratolestí. Pořadatelé se snaží upozornit například na vysokou využitelnost němčiny v praxi.

Tato cizí řeč je vyučována na všech středních školách, přesto stojí trochu v pozadí oproti jazyku anglickému. Úkolem organizátorů se tedy stalo srovnat krok němčiny s příbuzným germánských jazykem užívaným nejen na Britských ostrovech či za velkou louží, ve Spojených státech.

Neméně důležitý německý jazyk

Je dobré si uvědomit, jak moc je pro nás němčina důležitá. Pokud se zaměříme na trh práce, potom se stává stejně důležitým jazykem jako angličtina, ne-li důležitějším. Podívejme se pouze za humna, přes české hranice. Na západě a částečně na severu nás obklopuje německý gigant, jižní hranice je z poloviny tvořena linií oddělující nás od Rakouska.

Není proto divu, že nejvíce zahraničních firem (kolem 8000) na našem území je majetkově propojeno s našimi německy mluvícími sousedy. Nemůže nás tedy překvapit požadavek při žádosti o místo, který je založen na částečném nebo plném zvládnutí německého jazyka.

Akce s plnou podporou

Vraťme se zpět k propagační kampani. Její realizace je zaštítěna oběma velvyslanectvími našich sousedů na našem území, německým i rakouským. Aktivně se zapojily i další instituce jako Goethe-Institut či Česko-německá obchodní a průmyslová komora. Podporu vyjádřily i známé tváře z českých luhů a hájů, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg či zpěvačka Marta Jandová.  

Němčina v Českých Budějovicích

Samotný projekt S němčinou na slovíčko se odehraje na hlavním českobudějovickém náměstí. Dopoledne bude program věnován především žákům a studentům, kteří se aktivně učí tajům a krásám německého jazyka. Budete moci ochutnat servírované menu složené ze zpívání známých německých písniček, divadelního představení či her s jazykem jako takovým.

Odpoledne se představí osobnosti z politického či průmyslového světa a povypráví o úloze němčiny v jejich životech a chvílích, kdy je její znalost posunula dál na své profesní dráze. Dočkáte se také hudebního vystoupení či autorského čtení, jak jinak než v jazyce německém.

Pokud jste přesvědčení, že angličtina je jedinou správnou cizí řečí, přijďte se nechat mile vyvést z omylu. Budete svědky prezentace němčiny jako jazyka bohatého, libozvučného a v neposlední řadě perspektivního pro osobní uplatnění se nejen na trhu práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám