Hlavní obsah

S jachtařem se na Lipně převrátila plachetnice, záchranáři ale byli nablízku

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezóna vodním záchranářům ještě zdaleka nezačala, přesto museli během sobotního odpoledne opět zasahovat. Štěstí, že jsou vodní záchranáři nablízku, si mohl s úlevou konstatovat zhruba šedesátiletý jachtař, se kterým se převrátila plachetnice.

Foto: Pavel Černý

Ilustrační foto - převrácená plachetnice na Lipně

Článek

Počasí začíná lákat k vodě

Venkovní teploty začínají stoupat a voda v Lipně se prohřívá. Aktuálně dosahuje teploty zhruba 11°C, což sice není ideální na koupání, jachtaře a rybáře to však již láka na vodu.

V sobotu byly podmínky pro jachting vskutku jako stvořené, proto není divu, že se na hladině jezera objevilo hned několik lodí.

Převrácená plachetnice

Krátce před druhou hodinou přijali vodní záchranáři výzvu, že se nedaleko hráze v Černé v Pošumaví převrátila plachetnice a ve vodě se nachází jeden člověk. Okamžitě vyjely čluny ze základny v Dolní Vltavici a Jestřábí. Muže se podařilo najít velmi rychle, přestože loď téměř splývala s hladinou.

Po příjezdu na místo nehody záchranáři vylovili vyčerpaného muže z vody a zajistili místo nehody. Protože v této oblasti právě probíhaly kiteboardingové závody, bylo nutné přetáhnout převrácenou loď do míst, kde neohrozí sportovce.

Muž strávil ve vodě zhruba 20 minut

Vzhledem k tomu, že teplota vody je stále ještě poměrně nízká, měl zachráněný muž doslova štěstí v neštěstí. Možná také díky vlastní prozíravosti, kdy měl uložen mobilní telefon ve vodotěsném obalu a byl schopen si sám přivolat pomoc.

Do příjezdu vodních záchranářů však čekal ve vodě skoro 20 minut, než se mu podařilo telefon pod plachetnicí najít a zavolat svému kamarádovi na břehu, který zalarmoval vodní záchranáře a popsal jim přibližné místo události.

Šťastný konec

„Ten muž měl veliké štěstí, že to byl sportovec a mnohaletý vodák a jachtař. Dokázal se tak dobře zorientovat a zachovat si chladnou hlavu. To mu dost pravděpodobně zachránilo život. Před několika týdny se nedaleko ostrova Tajvan převrátil s kánoí  turista, který musel být kvůli podchlazení dokonce hospitalizován,” uvedl k případu Milan Bukáček, velitel lipenských vodních záchranářů.

Že jsou vodní záchranáři potřeba, dokazuje fakt, že i přesto, že mají hluboko před začátkem sezóny, zasahovali již pětkrát. Včasnost jejich zásahu je v podmínkách, kdy je voda ještě velmi studená, pro přežití člověka naprosto zásadní.

Reklama

Výběr článků

Načítám