Hlavní obsah

Rybákům v Chropyni zbudovali nový plovoucí ostrov

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámecký rybník v Chropyni se může pochlubit další zajímavostí. Tentokrát je to nový plovoucí ostrov, který by měl už z jara příštího roku posloužit jako hnízdiště pro ohroženého rybáka obecného.

Foto: ZO ČSOP Buchlovice

Plovoucí ostrov na Chropyňském rybníce byl úspěšně spuštěn na vodu.

Článek

Rybák obecný patří k tažným ptákům a svá hnízda si staví na obnažených březích řek a vodních ploch. Často na štěrkových náplavech. Míst vhodných k zahnízdění - kvůli rozšiřující se zástavbě v okolí vodních toků, jezer a množství predátorů - není mnoho. Proto nejsou jeho populace u nás příliš početné a je zařazen mezi silně ohrožené živočichy. Budování náhradních hnízdních prvků, ke kterým patří zejména plovoucí ostrovy, je jednou z možností, jak populace tohoto elegantního ptáka podpořit a zajistit mu vhodné podmínky k rozmnožování a životu.

Plovoucí ostrov v národní přírodní památce Chropyňský rybník je společným projektem AOPK Bílé Karpaty a Záchranné stanice pro volně žijící živočichy zřízené pod ČSOP Buchlovice. Jedná se o podobný typ plovoucího ostrova, který najdeme například na Záhlinických rybnících. Je z dřevěné konstrukce rozměru cca 2x2m s vrstvou drobného štěrku, dokola chráněné malou ohrádkou, aby mláďata po vylíhnutí nevypadla do vody. Ostrov nadlehčují plováky a celý je ukotven ke dnu, aby se zamezilo jeho pohybu po hladině. Na vodu byl spuštěn letos 22. září. Celkové náklady na zbudování plovoucího ostrova činily 40 tisíc korun, z této částky činil účet za materiál 12 tisíc.

K pozorování ptactva mohou návštěvníci Chropyňského rybníka využít ornitologickou pozorovatelnu, kterou před rokem zbudovala Agentura ochrany přírody a krajiny, pod jejíž správu také celé chráněné území spadá. Pokud se podaří rybákům příští rok zahnízdit, bude tato významná ornitologická lokalita zase o něco pestřejší a zajímavější.

Reklama

Výběr článků

Načítám