Hlavní obsah

Rudy Linka zazářil v Trojici a nadchnul písecké publikum

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světově uznávaný český rodák, kytarista Rudy Linka, vystoupil 6. listopadu se svými americkými spoluhráči v Písku.

Foto: Petr Hejna

Rudy Linka USA Trio

Článek

Vznešené sakrální prostory koncertní síně Trojice tentokráte nebyly v zajetí tónů klasické hudby, ale večer patřil moderní jazzové hudbě Made in USA s původem domácím v podání hlavního protagonisty. Krom občasného sáhnutí po skladbách velikánů jazzové kompozice, např. George Gershwina, které byly pochopitelně odehrány v osobité úpravě, program stavěl především na autorské tvorbě z Rudyho aktuálního alba Re:connect. Za doprovodu rytmiky - Norman Edwards na bicí a basista Dan Fabricatore - a s vlastním moderním cítěním a zvukem vygradoval Linka koncert až k citacím riffů ikony rockové kytary Jimiho Hendrixe.

Krásný tón kytary, evokující místy třeba velmistra s žánrovým přesahem Pata Methenyho, klasika čistého soundu Jima Halla, nebo plošnější experimentování se zvukem a efekty v duchu nahrávek ECM, to vše bylo okořeněno Rudyho osobitostí i invencí jak skladatelskou, tak improvizační. Pochvalu zaslouží samozřejmě i excelentní spoluhráči, a především pak bubeník, který z na první pohled až nebezpečně countryově úsporné soupravy dostal opravdu nečekané maximum. 

Rudy večer provázel svojí typickou češtinou s americkým akcentem, k dobru dal pár historek a naznačil také, že stále aktivně sleduje dění v rodné vlasti. Brilantní zvládnutí nástroje, šlapající témata i procítěné balady, nebo Rudy nořící se v pokrčení do sólových partů, tyto momenty dozajista dlouho zůstanou v paměti návštěvníkům zcela zaplněné Trojice.

A dobrá zpráva je, že je v jednání i eventualita zapojení Písku do Bohemia Jazz Festu, který Rudy od r. 2005 na náměstí našich měst pravidelně organizuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám