Hlavní obsah

Rozvoj výukových programů ve Žďárských vrších

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vesnici Krátká, vybudované v 18. století lesními dělníky, se nachází památkově chráněný statek. A právě v něm má vzniknout Dům přírody Žďárských vrchů, který by měly Chaloupky o .p. s. v budoucnosti provozovat. Již nyní zde však probíhají výukové programy.

Foto: Pavel Ratkovský

Vánoční program „Ten vánoční čas“

Článek

Téměř rok využívají statek pouze školy účastnící se terénních programů v malebné krajině Žďárských vrchů. V poslední době se však činnost rapidně rozšiřuje, a to také díky spolupráci se Správou chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a podpoře Evropské unie, konkrétně Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

„První program si zde loni 19. května vyzkoušeli šesťáci a sedmáci z blízkého Sněžného, dva dny po nich i šesťáci ze základní školy Zhoř u Jihlavy. Jmenuje se Vzdorujeme drakovi a je zaměřen na biomonitoring prostředí Žďárských vrchů,“ vzpomíná na první účastníky Marie Rajnošková, vedoucí střediska.

„Další programy vznikaly průběžně po celý rok. Celkem jich nyní nabízíme 6 - Co tu roste a kvete, Od Krátké po Drátník aneb po stopách našich předků, Novoměstská petrachtace, Kdo se bojí vodou jít aneb Putování řekou Fryšávkou, Ten vánoční čas a již zmiňovaný program Vzdorujeme drakovi,“ pokračuje Rajnošková. Všechny programy využívají bohatou přírodní, architektonickou či kulturní nabídku Žďárských vrchů.

Dalších přibližně deset výukových programů by mělo v následujícím roce ještě vzniknout. Mezi nimi i několik terénních exkurzí určených k dlouhodobějšímu pobytu v přírodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám