Hlavní obsah

Rožnovská Iskérka otevírá svou náruč

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den otevřených dveří připravuje na úterý 12. února občanské sdružení Iskérka pomáhající v integraci psychicky nemocným.

Článek

Centrum na podporu duševního zdraví v Rožnově pod Radhoštěm v Chodské ulici bude všem zvědavcům a zájemcům o problematiku socializace klientů s psychickým handicapem prakticky k dispozici od rána až do pozdního odpoledne.

Zdaleka však nepůjde jen o pouhé nazírání do prázdných prostor. Kromě odborného výkladu a možnosti popovídání si přímo s klienty centra se chystá i neotřelý program.

Cílem setkání je ukázat život psychicky nemocných takový jaký je a pokusit se odbourat případné komunikační bariéry bránící v jejich integraci do společnosti zdravých lidí. Den otevřených dveří v Centru na podporu duševního zdraví je koncipován na dvě části. Zatímco od 10 do 15 hodin bude zařízení přístupné široké veřejnosti, včetně žáků základních a středních škol, odpoledne od 16 hodin je program připraven pro pozvané hosty a veřejnost.

„Ve stanovených periodách budou probíhat skupinové komentované prohlídky všech našich prostor s tím, že každý z pracovníků představí jednotlivá zákoutí našeho zařízení a místa, na kterých se s našimi klienty setkáváme,“ prozradila vedoucí Iskérky Tereza Tichá.

Zájemci tak například dostanou příležitost nahlédnout do tiskařské nebo šicí dílny, ve kterých probíhá pracovní rehabilitace, a zároveň vzniká neotřelá rukodělná tvorba psychicky handicapovaných. A co je ještě zajímavější, pro ilustraci toho, čeho všeho jsou schopni, a že své místo ve společnosti si právem zaslouží, bude k dispozici výstava Mé-obrazy-malby-a-sochy Martiny Kosňovské, která je právě jednou z klientek Centra na podporu duševního zdraví.

„Chystáme také projekce dvou dokumentárních snímků o Iskérce. Ten první natočila Hana Kosová ze spřáteleného sdružení BuduPomahat.cz vloni na podzim, a uvedla ho i TV Noe. Druhý dokumentární snímek s názvem Zalepit duši zase získal hlavní cenu na mezinárodním Festivalu dobrých zpráv 2012, a jeho autorem je Jan Hubáček,“ láká na kulturní zážitky zástupkyně vedoucí Iskérky Alena Jbaili.

Na 16. hodinu jsou pak do Centra duševního zdraví pozváni významní hosté a osobnosti veřejného života. Slavnostního zahájení programu se tou dobou ujme televizní a rozhlasový moderátor Jiří Veselý. Na řadu pak přijde ohlédnutí za činností Iskérky v loňském roce či nahlédnutí pod pokličku kurzu Uzdrav se sám, který je určen právě lidem s psychickými problémy.

Výběr článků

Načítám