Hlavní obsah

Rožmitálští hasiči si při náročné soutěži splnili svůj sen

Novinky, Miroslav Pavlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně tradiční účast ve velmi náročné soutěži v Dolínku u Prahy, která pod názvem Memoriál Bédy Černého završila svůj již 19. ročník, přinesla letos týmu hasičů z JPOII. Rožmitál pod Třemšínem krásné 3. místo.

Foto: Miroslav Pavlík © 2014

Štafeta družstev

Článek

Každým rokem s příchodem podzimu se řada družstev dobrovolných i poloprofesionálních hasičů setkává v obci Dolínek nedaleko Prahy, aby změřila své síly při celodenní soutěži Memoriál Bédy Černého, která se může svou náročností směle řadit mezi soutěže extrémní.

Tentokrát se zúčastnila i řada dívek a žen hasiček (klobouk dolů před jejich odvahou a výkony) klání, které se sestává z denní štafety a celonoční náročné části, kdy se jednotlivá družstva pohybují po trase jednotlivých úkolů jen za pomoci souřadnic zadávaných do GPS navigace. 

Každým rokem se objevují nové i upravené úkoly pro skupiny soutěžících, zároveň i již známé a tradiční disciplíny. V poslední době je počasí i v nočních hodinách příznivější, nepršelo a teploty se pohybovaly nad 10 °C oproti některým ročníkům, kdy klesla teplota na stejný bod v mínusu.

Štafeta je podobná, každým rokem se pouze změní nějaký jemný detail. Hlavními body je běh s hadicí plnou vody a to i přes kladinu, přenášení figuríny, která svou váhou odpovídá dospělému člověku a tažení 3 velkých plastových nádob plných vody s překonáním překážky.

Zlatým hřebem však je závěr štafety, kdy musí poslední člen týmu po náročném výkonu ještě odzátkovat a co nejrychleji vypít láhev (letos Sládkovy limonády), než stiskne startér stopky družstvu. A tekutina, která má spoustu bublinek a pění, mnohdy sotva dýchajícímu hasiči nebo hasičce dává pořádně zabrat, protože v tu chvíli se plíce snaží usilovně vyrovnat po námaze kyslíkový deficit.

Ve chvíli, kdy padne naprostá tma, obdrží velitelé papírek s prvními souřadnicemi pro GPS navigace a hasičská vozidla všech možných typů a značek zmizí v podzimní tmě. Když všechna vozidla dosáhnou určených pozic u jednotlivých disciplín, bývá noční část odstartována.

Fyzicky náročné části střídají stanoviště, kde zkouší hasiče z teoretických vědomostí, jako je postup při chemických haváriích, rozpoznávání dílů a součástí širokého spektra hasičského vybavení, nebo kombinované úkoly obou. V letošním i loňském roce to například bylo praktické plnění speciálních pytlů pískem a následné pokládání těchto protipovodňových zábran do hráze k ochraně určeného objektu. K ukončení soutěže dochází většinou až v ranních hodinách, mnohdy se družstva k domovům rozjížděla až po svítání.  

Soutěžícímu týmu JPOII. z Rožmitálu pod Třemšínem se po mnoha startech v letošním roce podařilo konečně splnit vytoužený sen. Družstvo ve složení velitel družstva Šourek Petr, členové Polák Milan, Plavec Rostislav, Otta František, Průcha František a Petřek Jan vybojovalo v silné konkurenci nádherné 3. místo.

Patří jim poděkování nejen ostatních hasičů z jednotky, ale i středočeského města Rožmitál pod Třemšínem nejen za vzornou reprezentaci, ale i za celoroční pomoc a práci při dopravních nehodách, požárech, záchraně osob i majetku.

Související témata:

Výběr článků

Načítám